Hindistan’da tapınak çatışması sürüyor

Hinduizmin en kutsal tapınaklarından birine iki kadının girişi ardından başlayan çatışmalar devam ediyor.

Gelenekçi Hindular, bir mahkeme kararı ardından iki kadının Sabarimala tapınağına girişi ardından, Çarşamba günü protesto eylemlerinde bulundu. Polisle çatışmaların damgasını vurduğu bu eylemler, Perşembe günü de devam etti ve yeniden çatışmalar yaşandı. Çarşamba günü bir kişi ölmüş, 15 kişi yaralanmıştı.

Yüksek Mahkeme, yaşları 10 le 50 arasında değişen kadınların tapınağa girişini yasaklayan kararı iptal etmişti. Sabarimala’daki Ayyappa hindu tapınağı, 20 yıl boyunca hukuki bir mücadeleye konu olmuştu.

28 Eylül’de Yüksek Mahkeme’nin regl yaşındaki kadınların tapınağa girişinin yasaklanmasını ayrımcı bularak iptal etmişti. Muhafazakar ve ataerkil Hindistan toplumunda regl olan kadınlar genellikle dışlanıyor. Çoğu tapınak, regl dönemine giren kadınları almazken, Sabarimala’daki tapınak erinlik ve loğusalık arasındaki tüm kadınlara girişi yasaklayan nadir mekanlar arasında yer alıyor.

Aralarında çok sayıda kadının da olduğu binlerce gelenekçi hindu, Çarşamba gününe kadar da mahkeme kararına rağmen kadınların tapınağa yaklaşmasını engelledi.

Salı günü mahkeme kararını destekleyen onbinlerce kadın bir insan zinciri oluşturmuştu. “Kadın duvarı” olarak adlandırılan bu eylem, eyaletin solcu hükümeti tarafından da desteklenmişti.