Hindistan'daki tapınak çatışmasında 750 gözaltı

Hindistan’da iki kadının bir tapınağa girişi ardından başlayan protesto eylemlerinde 750’yi aşkın kişi gözaltına alındı.

Çarşamba günü 40 yaşlarında iki kadının güneydeki Kerala eyaletinde yer alan Sabarimala Ayyappa hindu tapınağına girişi ardında gelenekçi Hindular protesto eylemleri düzenliyor.

Bu konuda mahkeme kararını da reddeden gelenekçiler ile polis arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Polise göre Çarşamba gününden bu yana 750’yi aşkın kişi gözaltına alındı.

Şiddet olaylarının en fazla yaşandığı Palakkad ve Kasargod kentlerinde, şiddet olaylarının önüne geçmek için bazı yasaklar konuldu. Şiddet olaylarında bir kişi öldü, 15 kişi de yaralandı.

Sabarimala’daki Ayyappa hindu tapınağı, 20 yıl boyunca hukuki bir mücadeleye konu olmuştu.

28 Eylül’de Yüksek Mahkeme’nin regl yaşındaki (10 ile 50 yaş arası) kadınların tapınağa girişinin yasaklanmasını ayrımcı bularak iptal etmişti. Muhafazakar ve ataerkil Hindistan toplumunda regl olan kadınlar genellikle dışlanıyor. Çoğu tapınak, regl dönemine giren kadınları almazken, Sabarimala’daki tapınak erinlik ve loğusalık arasındaki tüm kadınlara girişi yasaklayan nadir mekanlar arasında yer alıyor.

Aralarında çok sayıda kadının da olduğu binlerce gelenekçi hindu, Çarşamba gününe kadar da mahkeme kararına rağmen kadınların tapınağa yaklaşmasını engelledi.

Salı günü mahkeme kararını destekleyen onbinlerce kadın bir insan zinciri oluşturmuştu. “Kadın duvarı” olarak adlandırılan bu eylem, eyaletin solcu hükümeti tarafından da desteklenmişti.