Hindistan ve Bangladeş’i Amphan kasırgası vurdu

Hindistan’ın doğusu ve Bangladeş’i vuran Amphan kasırgası, kıyı bölgelerinde deniz sularının kilometrelerce içeriye girmesine yol açtı. Milyonlarca kişi tahliye edildi.

Kasırganın geçişinden önce bölgede 3 mil yon kişinin tahliye edildiği bildirildi. Kasırga, Çarşamba günü öğleden sonra Hindistan’ın büyük kenti Calcutta’ya yaklaştı.

Amphan kasırgası daha sonra da Bangladeş’e ulaştı. Deniz suları kıyılarda 5 metreye kadar yükselerek, kilometrelerce içeriye girdi.

Bangladeş’te kasırga nedeniyle biri çocuk en az 6 kişi hayatını kaybetti. Hindistan’da başkenti Calcutta olan Bengal eyaletinde 3 kişi köklerinden sökülen ağaçların altında kalarak can verdi.

Ayrıca kıyı kentler ve köylerde elektrik hatları kesildi, evleri su bastı. Batı Bengal yöneticisi Mamata Banerjee “Durum koronavirüsün yol açtığı pandemiden daha endişe verici. Nasıl yöneteceğimizi bilmiyoruz” dedi. Eyaletin kıyılarındaki köylerin neredeyse tümünün yıkıldığı belirtildi.

Bangladeş, kıyı bölgelerinde yaşayan 2,4 milyon kişiyi tahliye ederken, Doğu Hindistan’da 650 bini aşkın kişinin tahliye edildiği belirtildi.

Amphan “süper kasırga” kategorisinde ele alınıyor. Amphan, bölgede 1969’dan bu yana ilk süper kasırga olarak kayda geçti. Hafta sonu denizde ortaya çıkan kasırga, saatteki hızı 200 ila 240’a çıkan rüzgarlarla geldi.