Hindistan ve Pakistan’da rekor sıcaklar

Hindistan ve Pakistan, rekor sıcak hava dalgası ile karşı karşıya kaldı. Elektrik kesintileri durumu daha da ağırlaştırdı. Uzmanlar bu sıcakların küresel ısınmadan kaynaklı olduğunu düşünüyor.

Hindistan ve özellikle de Pakistan’da mart ve nisan aylarında istisnai bir hava sıcaklığının yaşanması, enerji talebini artırdı. Elektrik santralleri talebe cevap vermek için kömür sıkıntısı çekiyor.

Pakistan’ın birçok kentinde geçen hafta günlük olarak sekiz saate varan elektrik kesintileri yaşandı. Kırsal kesimlerde elektrikler günün yarısı yoktu.

PAKİSTAN GENELİNDE ELEKTRİK KRİZİ

Enerji Bakanı Hurram Dastgir Han, kaynak yetersizliği ve teknik arızalara atıfta bulunarak, “ülke genelinde bir elektrik krizi” olduğunu belirtti.

Pakistan Meteoroloji Şirketi hava sıcaklıklarının ülkenin bazı bölgelerinde mevsim normallerinin 8 derece üzerine çıkacağını belirtirken, kırsal Sind’in bazı alanlarında 48 derece sıcaklık olacağı tahmininde bulundu.

Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle aşırı sıcakların daha sık ve saha sert olduğu uyarısında bulunuyor.

TÜM HİNDİSTAN’DA DURUM FELAKET

Hindistan’ın New Delhi kentinde hava sıcaklıkları Cuma günü 43,5 dereceye çıkarken, yetkililer çok sayıda elektrik santrali stoklarında bir günden daha az kömür kaldığını duyurdu.

Bakan Avind Kejriwal, “Tüm Hindistan’da durum felaket” diyerek başkent hastaneleri ve metrosunda olası elektrik kesintileri konusunda uyardı.

Bloomberg News’e göre elektrik santrallerine kömür tedarikini hızlandırmak için yolculara hizmet veren bazı tren seferleri iptal edildi.

KÖMÜR REZERVLERİ AZALDI

Nisan ayı başından bu yana Hindistan santrallerinde kömür rezervleri yüzde 17 oranında azaldı.

Hindistan'ın doğusundaki Kalküta'da toplu taşımada yaşanan bir dizi rahatsızlığın ardından yolculara şekerli su dağıtıldı.

Bölgesel Meteoroloji Merkezi'nden Sanjit Bandyopadhyay, "57 günü aşkın süredir yağmur yağmayan Kalküta, son bin yılın en uzun kuraklığının pençesinde" dedi.

KAR YAĞAN BÖLGEDE İKİ AYDIR TEK DAMLA YAĞMUR YOK

Yılın bu döneminde yüksekteki Himaçel Pradeş eyaletinin bazı bölgelerinde normalde yağmur, dolu ve hatta kar yağıyor ama iki aydır tek damla yağmur yağmadı ve sıcaklık rekorları kırılıyor.

Bunun sonucunda, özellikle Dalai Lama’nın yaşadığı kent olan Dhramsala çevresinde yüzlerce yangın, çam ormanlarını küle çevirdi.