Hintli çevre örgütünden uluslararası topluma acil çağrı

Ekoloji ve çevre konularındaki araştırma ve çalışmalarıyla bilinen Hindistan’daki sivil toplum örgütü Kalpavriksh Environment Action Group, uluslararası toplum Türk işgaline karşı acilen harekete geçmeye çağırdı.

Kalpavriksh Environment Action Group tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHCHR) ve diğer tüm BM kurumlarına gönderilen mektupta, “Türkiye’nin Kuzey Suriye’yi işgal ve Kürt otonomi hareketini yok etme amaçlı uluslararası hukuka aykırı ve ahlak dışı işgal saldırılarının durdurulması için harekete geçilsin” denildi.

ULUSLARARASI ANLAŞMA VE NORMLAR İHLAL EDİLİYOR

Türk işgal saldırılarının ve Kürt bölgelerine yönelik bombardımanların sert bir dille kınandığı mektupta, yaşanan katliamlara dair bilgilere yer verildi.

Mektupta Türkiye’nin yaptığının Suriye’nin egemenlik hakkı, Kürtler ve diğer halkların demokratik çözüm çabaları ve Türkiye’nin bizzat imzaladığı uluslararası anlaşmalar ile normların ihlali olduğunun altı çizildi.

ROJAVA DENEYİMİ DÜNYAYA ÖRNEK

Rojava deneyiminin dünyanındoğrudan, sosyal ve ekolojik duyarlılığa dayanan ender bir demokrasisi olduğuna işaret edilen mektupta, kadınların da doğrudan yönetimde yer aldığı bu sisteme yönelik saldırıların büyük üzüntü uyandırdığı vurgulandı.

Kürt kadınlarının böylesi bir toplum yaratma çabalarının tüm dünyadaki birçok benzeri oluşuma örnek olduğu dile getirilen mektupta, “Kürt kadınların şiddet kullanan DAİŞ güçlerini yenmesi de örnek olmuştu” denildi.

BM VE ULUSAL HÜKÜMETLERE ÇAĞRI

Mektupta BMGK, UNHCHR ve diğer tüm BM kurumları ile ulusal hükümetlere çağrı yapılırken, şu talepler sıralandı:

-Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’deki işgali durdurulsun

-Kuzey ve Doğu Suriye’de acilen sivilleri korumak amacıyla uçuşa yasak bölge ilan edilsin.

-Türkiye, DAİŞ, El Nusra ve diğer cihatçı terör gruplarının daha fazla savaş suçu işlemesi ve etnik temizlik yapmasının önüne geçilsin.

-Tüm savaş suçları ve savaş suçluları yargılansın.

-Türkiye ile silah ticareti durdurulsun.

-Türkiye’ye karşı ekonomik ve siyasi yaptırımlar getirilsin.

-Kuzey ve Doğu Suriye’deki demokratik özerk yönetim tanınsın.

-Suriye’deki tüm farklı ulusal, kültürel ve dini toplulukların ve de kadınların da temsil edileceği bir şekilde Suriye krizinin siyasi çözümü için acil adımlar atılsın.