Hırvatistan Euro Bölgesi ve Schengen’e dahil oldu

Avrupa Birliği üyesi Balkan ülkesi Hırvatistan euroyu kabul etti ve Schengen serbest dolaşım alanına katıldı.

Hırvatistan cumartesiyi pazara bağlayan gece, kendi para birimi olan kunaya veda ederek Euro Bölgesi’nin 20’nci üyesi oldu.

Hırvatistan yeni yılla birlikte eş zamanlı olarak Schengen serbest dolaşım alanına katılan 27’nci devlet haline geldi. Schengen sahasında 400 milyonu aşkın kişi iç sınır kontrollerine tabi olmadan seyahat edebiliyor.

Temmuz 2013’ten bu yana Avrupa Birliği üyesi olan Hırvatistan, 1991 yılında Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığı takiben yaşanan çatışmalarda 1991 ve 1995 arasında 20 bin kişi hayatını kaybetti.

Hırvat liderler, Euro Bölgesi ve Schengen bölgesine katılmanın 3,9 milyon vatandaşın yararına olduğunu sıklıkla vurguluyordu. Uzmanlara göre euroya geçiş, 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşından bu yana dört nala koşan enflasyon, ciddi bir enerji krizi ve jeopolitik güvensizlik karşısında AB'nin en zayıf ekonomilerinden biri olan Hırvat ekonomisinin korunmasına yardımcı olacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da yılsonu mesajında Hırvatistan’ın “istikrarlı ve sağlam” bir döviz olan euroyu kabul etmesinin savaş karşısında Avrupa’nın dayanıklılığına katkı sağlayacağını söyledi.

Kasım ayında enflasyon Hırvatistan’da yüzde 13,5’e yükselirken Euro Bölgesi’nde yüzde 10 olarak açıklandı. 

AB üyesi olup tek para birimini kabul etmeyen Polonya ve Macaristan gibi Doğu Avrupa ülkeleri enflasyon karşısında daha savunmasız durumdalar.

Hırvat Merkez Bankası Başkanı Boris Vujcic, 1994’ten beri dolaşımda olan kunadan vazgeçmenin “tek mantıklı politika” olduğunu ifade etti.