Hollanda’da son durum ne?

Hollanda’da diğer Avrupa ülkelerindekine benzer sıkı sokağa çıkma kısıtlamaları getirilmemesine rağmen vaka ve ölüm oranlarında benzer sonuçlar çıkması dikkat çekiyor.

Mart ayından bu yana Avrupa ülkelerinin çoğunda yeni tip korona virüsü SARS-CoV-2’nin neden olduğu Covid-19 salgınıyla mücadele amacıyla sokağa çıkma kısıtlamaları getirilmişti. Bu kapsamda birçok hayati olmayan sektörde işyerleri kapatılırken, Almanya gibi kimi ülkeler yeni yeni kısıtlamaları gevşetti.

SIKI ÖNLEMLER ALINMADI

Hollanda’da da ise virüsün belirli oranda yayılmasına rağmen farklı bir yöntem izlendi. Ülkede sokağa çıkma yasağı yerine halka tavsiyelerde bulunuldu ve her bireyin sorumluluk üstlenmesi istendi. Ancak diğer ülkelerde olduğu gibi okullar Mart ayı ortasından itibaren kapatıldı ve restoran ile barlar da ancak dışarıya satış yapabiliyorlar. Buna karşın diğer ülkelere karşın gıda sektörü dışındaki küçük işletmeler de büyük oranda açık tutuldu.

Başbakan Mart Rutte, 31 Mart’ta yaptığı açıklamada, sıkı önlemlerin alınmayacağını ve temel ilkelerinin ‘sürü bağışıklığının’ kazanılması ile ‘bireysel sorumluluk’ ilkesine dayanan sosyal mesafe kurallarını bireylerin kendilerinin uygulaması olduğunu söylemişti.

VAKALAR DİĞER ÜLKELERE ORANLA NE DÜZEYDE?

17,7 milyon nüfuslu Hollanda’da sokağa çıkma yasağı olmamasına rağmen tespit edilen vakalar nüfusa oranla diğer komşu ülkelerle aynı düzeyde. 83 milyon nüfuslu Almanya’da vaka sayısı 165 bin civarında iken, Hollanda’da 40 binin biraz üzerinde.

Çok sıkı kontrollerin yapıldığı ve toplumun acil ihtiyaçları için önem arz etmeyen tüm sektörlerde 11 Mayıs’a kadar aktivitenin durduğu Fransa’ya oranla benzer bir tablo söz konusu. Fransa’da her 100 bin kişiye 250 civarında vaka düşerken, Hollanda’da bu 230 civarında.

GERÇEK VAKALAR DAHA FAZLA

Hollanda’da da vaka sayıları aslında salgının boyutunu ölçmeye yardımcı olmuyor. Zira vaka sayıları sadece kısıtlı sayıdaki testlere dayanıyor.

Başbakan Mark Rutte, geçtiğimiz ay başında 4 bin civarında olan günlük test sayısının sağlık çalışanlarının baskısı nedeniyle 17 bin 500’e çıkaracaklarını duyurmuştu.

5 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ölüm oranlarında da Hollanda’da sıkı önlemlerin olmamasına rağmen Almanya dışında diğer çevre ülkelere göre düşük kaldığı görülüyor.

Kraliyet Kamu Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) verilerine göre dün itibariyle Hollanda’da 5 bin 56 kişi Covid-19’dan dolayı yaşamını yitirdi. Ölümlerde bir günde 69 kişilik bir artış kaydedilirken, 95 kişinin yaşamını yitirdiği Cumartesi gününe göre bir düşüş söz konusuydu. Hollanda’daki ölüm vakaları 83 milyonluk Almanya’ya (6 bin 900 kişi) oranla fazla olsa da 10 milyon nüfuslu Belçika’ya (7 bin 900) oranla daha düşük.

HASTANE KAPASİTELERİ DOLMAYA YAKLAŞMIŞTI

Tüm bunlara rağmen Hollanda’da geçtiğimiz haftaya kadar hastanelerin yatak kapasitelerinin dolması ve hastalar arasında seçim yapılması endişesi hakimdi. Mart ayında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre, ülke genelinde bin 100 civarında yoğun bakım yatağı bulunuyordu. Bakanlık, bu sayının Mart sonunda bin 500’e, kısa sürede de 2 bin 300’ün üzerine çıkarılacağını duyurmuştu.

‘HÜKÜMETLERİN DAYATMASI İŞE YARAMIYOR!’

Hollanda’da önümüzdeki haftadan itibaren okulların açılması planlanırken, bugüne kadar uygulanan stratejiye genel olarak halkın olumlu baktığı biliniyor. Leiden Üniversitesi’nden Frits Rosendaal’a göre, sokağa çıkma kısıtlamalarının ‘gerçekten etkili olduğu’ konusunda ‘halkın ikna edilmesi gerekiyor’.

Ülkede ağır kısıtlamaların getirilmemesinin bir diğer nedeni de ekonomi. Bir yandan kamu sağlığı korunurken, ‘ekonominin de korunması’ gerektiği konusunda siyaset dünyasında da belirli bir uzlaşı söz konusu. Prof. Rosendaal’a göre, izlenen strateji hem sağlık hem de ekonomi açısından ‘sorumluca’ idi.

Ancak Rosendaal’a göre ülkede ‘sürü bağışıklığının’ kazanılması söz konusu değil. Yapılan çalışmalar, şimdiye kadar Covid-19 semptomları görülen bireylerin nüfusun yüzde 3-4 aralığında olduğunu gösteriyor. Sürü bağışıklığı ise ancak toplumun en az yüzde 50 ila 60’ının virüse yakalanmasıyla mümkün.