Hollanda’da “terörist saldırı hazırlığındaki" bir grup tutuklandı

Hollanda Başsavcılığı, etkili bir terörist saldırının engellendiğini açıkladı.

Hollanda Başsavcılığı, “Çok sayıda kişinin ölmesinin hedeflendiği” bir terörist saldırının engellendiğini açıkladı. Polisin Perşembe günü 7 kişiyi tutukladığı da savcılığın paylaştığı bilgiler arasında yer alıyor.

Kamu Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada, “Hollanda’da çok etkili bir eylem hazırlığının en ileri aşamasında olan bir grup polis tarafından tutuklandı” denildi. Bakanlık, böylece saldırının engellendiğini de belirtti. Söz konusu kişilerin Arnhem ve Weert kentlerinde tutuklandığı da kaydedildi.

Polisin 2017 yılında Irak’ın DAİŞ tarafından kontrol edilen bölgesine gitme girişiminde bulunan 34 yaşındaki Irak kökenli bir kişinin etrafında kümeleşen bir grubu yakından takip edildiği de açıklamada yer aldı.

Hardi N. isimli kişinin saldırının beyni olduğu bilgisini ise Hollanda İstihbarat Servisi paylaştı.

Hollanda televizyon kanalı Jirko Patist’e konuşan başsavcılık sözcüsü ise, “Saldırının planı çok ileri bir aşamaya ulaştığı için müdahale ettik” dedi. Sözcü grubun bütün üyelerinin de tutuklandığını vurguladı.

Tutuklanan kişilerin Arnhem, Rotterdam ve bu kentler çevresindeki köylerde yaşayan, yaşları 21 ile 34 arasında değiştiğini de belirtiliyor. Tutuklananlardan iki kişinin daha önce Irak ve Suriye’ye gitme teşebbüsünde bulunduğu da kaydedildi.

Kamu Bakanlığı ise söz konusu kişilerin intihar, Kalaşnikof silahlarla ve patlayıcı yüklü araçla saldırılarını yapmayı planladığını belirtti.

Yetkililer yürüttükleri soruşturmanın saldırının nereye yapılacağı konusunu ise netleştiremediği bilgisini paylaştı.

Haziran ayında Fransa ve Hollanda’da saldırı hazırlığında olan kişiler tutuklanmıştı. Savcılık o zaman da Eylül ayında saldırı düzenleyecek bir gruba yaklaştıklarını açıklamıştı.

Fransa’daki hedef netleşmemiş olsa bile, söz konusu kişilerin Hollanda’nın Rotterdam kentinde bir karakol ve Erasme Köprüsü’nü hedeflediği belirtilmişti.