Hong Kong, dev protestoya rağmen tasarıyı geri çekmeyecek

Hong Kong’daki Çin yanlısı hükümet, Pazar günü bir milyon kişinin sokaklara çıkmasına rağmen, Çin’e sınırdışıları kolaylaştırmayı öngören tasarıyı çekmeyeceğini bildirdi.

Hong Kong yürütme şefi Carrie Lam, “Adaletin kazanmasını sağlayacak çok önemli bir yasadır” dedi.

Lam, bu yasanın Hong Kong’un sınırlarası alandaki uluslararası zorunluluklarına saygısını güvenceye alacağını iddia etti.

Hong Konglu yetkililer, şüpheli görülenlerin Çin dahil çift taraflı anlaşmanın olmadığı ülkelere sınırdışı edilmelerini kolaylaştıran tartışmalı yasayı geçirmek istiyor.

Pazar günü, Hong Kong’un tüm toplumsal tabakalarından gelen bir milyonu aşkın kişi, yasa tasarısına karşı sokaklara çıkmıştı.

Lam, tasarının özünde bir değişiklik yapmayacaklarını söylerken, 12 Haziran’da parlamentoda yeniden incelenmeye başlayacağını belirtti.

Sınırdışılara ilişkin değişiklik öngören tasarı, şüpheli görülenlerin daha önce sözleşme yapılan 20 ülkenin yanısıra Çin, Macao ve Tayvan gibi ülkelere gönderilmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin tasarı kapsamına alınması endişeleri arttırdı. Eski İngiliz sömürgesi olan Hong Kong, özerkliği ve başta ayrı bir adli sistemi olmak üzere özgürlüklerinin güvenceye alınması koşuluyla Çin’e bağlanmıştı.