Hong Kong lideri halktan özür diledi

Hong Kong lideri Carrie Lam, halkın büyük tepkisine yol açan tartışmalı yasa nedeniyle halktan özür diledi.

Basına açıklamada bulunan Carrie Lam, “Toplumda tartışmalara, anlaşmazlıklara ve endişeye yol açan” yasa tasarısından dolayı “büyük sorumluluğun kendisinde” olduğunu kabul etti.

Hong Kong hükümet başkanı Lam, “Tüm Hong Kong halkına en samimi özrümü sunuyorum” dedi. Lam, Pazar günü de özür dilemişti.

Hükümet yasa projesi konusunda geri adım atmasına rağmen, 7,4 milyon nüfuslu bölgede 2 milyona yakın kişi Pazar günü sokaklara çıkarak, yasa tasarısının tamamen geri çekilmesini istemişti.

Sınırdışılara ilişkin değişiklik öngören tasarı, şüpheli görülenlerin daha önce sözleşme yapılan 20 ülkenin yanısıra Çin, Macao ve Tayvan gibi ülkelere gönderilmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyordu.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin tasarı kapsamına alınması endişeleri arttırmıştı. Eski İngiliz sömürgesi olan Hong Kong, özerkliği ve başta ayrı bir adli sistemi olmak üzere özgürlüklerinin güvenceye alınması koşuluyla Çin’e bağlanmıştı. Çin’in diğer bölgelerine göre geniş özgürlüklere sahip Hong Kong halkı, Çin rejimin hiçbir şekilde hakim olmasını istemiyor.