Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

HRW: 81 kişinin idamı otokratik rejimin acımasız göstergesi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suudi Arabistan'da hafta sonu bir günde 81 kişinin idam edilmesini "otokratik yönetiminin acımasız bir göstergesi" olarak nitelendirdi.

HRW bir günde idam edilen 81 kişinin yarısından fazlasının Şii azınlığa mensup kişilerden oluştuğuna dikkat çekti.

Yazılı bir açıklama yapan HRW, Şii azınlığın “uzun zamandır hükümet tarafından sistematik bir ayrımcılık ve şiddete maruz kaldığını” kaydetti.

Bir günde yapılan infaz, 69 kişinin idam edildiği 2021 yılının tamamından daha fazla.

HRW Ortadoğu Masası Müdür Yardımcısı Michael Page, “Suudi Arabistan'ın bu hafta sonu 81 kişiyi toplu olarak infaz etmesi, davaların adilliği ve mahkumiyetleri ciddi an altında bırakan otokratik rejim ve adli sistemin acımasız bir göstergesidir” dedi.

Riyad’a göre, aralarında 7 Yemenli ve bir Suriyelinin de olduğu infaz edilenler, “terörizm”le bağlantılı suçlardan mahkum edildi ve davaları “toplam 13 yargıç” tarafından gözetildi.

Ancak HRW’ye göre, «Suudi ceza adalet sisteminin yaygın ve sistemik suistimalleri" göz önüne alındığında, "bu insanların herhangi birinin adil yargılanması pek olası değil.”

Açıklamada, “Birçok Suudi Şii, protestolar ve son derece adil olmayan yargılamalarla ilgili suçlamalarla idam cezasına çarptırıldı veya idam edildi” denildi.