HRW: Afganistan’da CIA destekli milisler savaş suçları işliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Afganistan’da CIA destekli milis gruplarının tam bir cezasızlık içerisinde suç işlediğini belirtti.

HRW tarafından yayınlanan rapora göre, ABD’nin desteğindeki milis grupları, gece baskınları ile sivillere yönelik toplu infazlar gerçekleştiriyor ve şüphelileri kaybediyor.

Raporda, CIA destekli “vurucu grupların” 2017 yılı sonu ile 2019 yılı ortası arasında gerçekleştirdiği 14 operasyon incelendi. HRW, bu baskınlar sırasında bazıları “savaş suçları” kapsamında olmak üzere “ağır ihlaller” işlendiğini belirtti.

Operasyonlardan birinin Ağustos ayında Paktia eyaletinde gerçekleştiğini ifade eden HRW, paramiliter bir grubun sadece bir köyde 11 kişiyi öldürdüğünü kaydetti. HRW, “Tanıklar bunlardan hiçbirinin direniş göstermediğini belirtiyor. (Paramiliter) güçler bir aşiret şefini gözünden vurdu, 20 yaşlarındaki yeğenini de ağzına kurşun sıkarak öldürdü” dedi.

CIA raporu reddederek, Afgan güçlere atfedilen olayların çoğunun “gerçek dışı veya abartılı” olduğunu savundu.

CIA yazılı açıklamasında, “Talibanların aksine ABD hukuk devletine bağlıdır. İllegal faaliyetlere müsamaha göstermeyeceğiz” iddiasında bulundu.

CIA’nın desteklediği gizli milisler 1980’li yıllarda Sovyet ordusuna karşı savaştan bu yana aktifler. Talibanlara yönelik savaş gerekçesiyle bu milislerin faaliyetlerin yoğunlaştı.