HRW, Burkina’daki toplu infazlara tepki gösterdi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Burkina Faso’nun kuzeyindeki Djibo’da son aylarda 180 kişinin infaz edildiği ve buna silahlı kuvvetlerin dahil olduğu tepkisinde bulundu.

HRW tanıklara dayanarak hazırladığı raporda, “Son aylarda en az 180 cenazenin bulunduğu toplu mezarlar ortaya çıkarıldı. Eldeki kanıtlar kitlesel yargısız infazlara hükümet güvenlik güçlerinin dahil olduğunu salık veriyor” dedi.

Djibo sakinlerine göre tümü erkek olan ölüler, üç ila 20 kişilik gruplar halinde yol kenarlarına, köprü altlarına, tarlalara ve boş arazilere bırakılmış.

HRW’ye göre bölge sakinleri, askeri ve yerel yetkililerin de onayını alarak Mart ve Nisan aylarında bu cenazeleri toplu mezarlara koydu.

Raporda ifadeleri yer alan tanıklara göre, kurbanların çoğu Fulani ve Pöller etnik gruplarına ait erkeklerden oluşuyor. Beş yıldır kanlı saldırılarda bulunan cihatçı gruplar en fazla, her iki etnik topluluktan eleman devşiriyor.

HRW’nin Batı Afrika Sorumlusu Corinne Dufka, “Burkina Faso yetkilileri acilen Djibo’yu kimin toplu infaz sahasına dönüştürdüğünü ortaya çıkarmalı” dedi.

Dufka, “Mevcut bilgiler hükümete bağlı güvenlik güçlerini işaret ediyor, tarafsız soruşturmalar yürütmek zaruridir” diye ekledi.

Hükümet bu iddialar karşısında soruşturma açmayı taahhüt ederken, sözkonusu ihlallerin saldırılar sırasında ordudan çalınan üniformalar ve lojistik imkanları kullanan silahlı gruplar tarafından işlenmiş olabileceğini savundu.

Djibo, cihatçı saldırılardan en fazla etkilenen bölgelerden biri olarak öne çıkıyor. Burkina Faso güvenlik güçleri de son üç yıldır bir çok kez, silahlı gruplarla mücadele sırasında sivillere yönelik yargısı infazlar ve ağır ihlallerde bulunmakla suçlandı.