HRW: Burkina Faso’daki saldırılarda onlarca kişi öldü

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Burkina Faso’nun kuzeyinde İslamcı grupların saldırıları sonucu onlarca sivilin öldüğü, onbinlercesinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

HRW yayınladığı bir raporda, “Şiddet ve güvenliksiz durum aşamalı bir şekilde ülkenin tümüne yayıldı” dedi.

Raporda, şiddet ve asayişsizlik merkezinin kuzey bölgesi Sahil olarak kalmaya devam ettiği belirtilerek, bu bölgede onlarca sivilin hayatını kaybettiği, onbinlercesinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı ifade edildi.

Rapor, 2018 ortası ile Şubat 2019 arasını kapsıyor. İslamcı gruplar tarafından işlenen ihlaller arasında en ağır olanları, “42 yerel sorumlunun kaçırılması ve infazı, yağma, ambulanslara el konulması, okulların yıkılması, kadınlara ve köylülere dayatılan sınırlandırmalar, dükkanların yıkılması” şeklinde sıralanıyor.

Burkina güvenlik güçlerinin de en az 115 erkek ve çocuğu infaz ettiğine raporda yer verildi.

HRW Sahil müdürü Corrine Dufka, “Köylüler korku içerisinde yaşıyorlar” diyerek, bir yandan silahlı İslamcılar, diğer yandan hükümet güçlerinin bu korkuda rolünün olduğuna dikkat çekti.

Dufka, “Köylüler, hükümetle işbirliği yapanları ölümle tehdit eden silahlı İslamcılar ile yerel halktan istihbarat bekleyen, işbirliği yapmamaları halinde cezalandırmakla tehdit eden hükümet güçleri arasında kalmaktan yakınıyorlar” dedi.

HRW’ye konuşan bir köylü, “18 yaşındaki hiçbir erkek evinde uyumaya cesaret edemiyor” diyerek, alıkoyma veya öldürülme riskine dikkat çekiyor.

Yoksul Sahil ülkesi Burkina Faso’da, dört yıldır İslamcı grupların saldırıları gerçekleşiyor. İlkin ülkenin kuzeyinde yoğunlaşan saldırılar, daha sonra başkent ve diğer bölgelere yayıldı.

Saldırılar özellikle Ensarul İslam ile İslam ve Müslümanlarla Dayanışma Grubu adlı silahlı örgütler tarafından düzenleniyor. Bu saldırılarda, AFP’nin hesaplarına göre 2015’ten bu yana 300’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Başkan Ouagandougou’da 2016 yılından bu yana gerçekleşen üç saldırıda 60’a yakın kişi hayatını kaybetti.