HRW’den Katar’a Dünya Kupası öncesinde göçmen işçi uyarısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, FIFA ve Katarlı yetkililerin 2022 Katar Erkekler Dünya Kupası'nı mümkün kılan göçmen işçilerin ücretlerini ve sosyal haklarını tam olarak almalarını ve protestolara katıldıkları için sınır dışı edilmemelerini istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Nisan ve Eylül 2022 tarihleri arasında, yakın zamanda Katar'da yasak olan grevlere katılan veya grev planlayan Hindistan, Kenya ve Nepal'den 32 göçmen işçiyle görüştü.

Göçmen işçilerin çoğu İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne, işverenlerin bazen aylarca ücretlerini zamanında ödememesini protesto etmek için greve katıldıklarını söyledi. Kısa süreli vizeleri olan diğer işçiler ise, şirketlerin kendilerini iki yıllık iş sözleşmeleri bitmeden evlerine göndereceklerini söylemeleri üzerine greve katıldı. Bir göçmen işçi 14 Ağustos'ta bir grup başka protestocuyla birlikte gözaltına alındığını ve 20 gün sonra sınır dışı edildiğini söyledi. Katarlı yetkililer 14 Ağustos grevine katılan işçileri "Katar'ın kamu güvenliği yasalarını ihlal ettikleri" gerekçesiyle gözaltına aldıklarını ve "gönüllü geri dönüşlerini" sağladıklarını doğruladı ve iki şirket hakkında ücretlerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle yasal işlem başlattıklarını söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Doğu direktör yardımcısı Michael Page, "Katar'daki göçmen işçi grevleri ve protestoları, ücret suistimali konusunda harekete geçilmesini talep eden işçilerin çaresizlik eylemidir" dedi. "Dünya Kupası'na haftalar kala, özellikle de Katar'daki inşaat çalışmaları azalırken veya geçici olarak dururken, FIFA ve Katarlı yetkililer işçilerin haklarını istedikleri için onları cezalandırmak yerine ücretlerinin ve sosyal haklarının zamanında ve tam olarak ödenmesini sağlamalıdır" şeklinde konuştu.

Hak örgütleri Katar hükümetinin Ağustos ayında en az 60 göçmen işçiyi protesto ettikleri için sınır dışı ettiğini bildirdi. Katar Çalışma Bakanlığı, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün bu konudaki sorularına 18 Eylül'de verdiği yazılı yanıtta, işçilerin 14 Ağustos grevinde "Katar'ın kamu güvenliği yasalarını ihlal ettikleri" gerekçesiyle gözaltına alındıklarını, ancak haklarında cezai kovuşturma yapılmadığını ve ödenmeyen ücret ve sosyal haklarının bakanlığın İşçi Destek ve Sigorta Fonu aracılığıyla ödenmesinin ardından hükümetin bazı işçilerin "gönüllü geri dönüşünü kolaylaştırdığını" belirtti.