HRW: Türk sınırında mültecilere ateş açılıyor, işkence ediliyor

HRW, Türk askerlerinin sınıra doğru kaçan Suriyeli mültecilere ateş açtığını veya işkencelerle geri dönüşe zorladığını ve yeni doğan bebeklerin dahi geri gönderildiğini duyurdu.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Ortadoğu Direktörü Lama Fakih, özellikle çatışmaların devam ettiği İdlib ile Efrin’den kaçan sivillere dikkat çekti.

Türkiye sınırına doğru kaçmak zorunda kalan sivillere Türk güçlerince ateş açıldığını kaydeden Fakih, kimilerinin ise sınırda işkenceye maruz kaldığını belirtti. HRW yetkilisi, mültecilerin kiminin ateş açılarak, kimilerinin ise doğrudan dövülerek geri dönmeye zorlandığı bilgisini paylaştı.

MÜLTECİ KADINI SINIRDA DOĞAN BEBEĞİYLE GERİ GÖNDERDİLER

Fakih, İdlib ve Efrin’deki saldırılar nedeniyle binlerce kişinin yerlerinden olduğunu dile getirdi. Fakih, HRW olarak tanıklarla yaptıkları görüşmelerde, Türk güçlerinin çocuk ve kadınlara da ateş açtığını öğrendikleri bilgisini verdi. Aynı bilgiye göre, hamile bir Suriyeli kadın çocuğunu sınırda doğurmak zorunda kaldı. Ancak Türk birlikleri kadını ve yeni doğan çocuğunu Suriye’ye geri gönderdiler.

İDLİB’TEN KAÇANLAR İLE DAHA ÖNCE EFRİN’E SIĞINAN ARAP VE TÜRKMENLER

HRW yetkilisi sınıra kaçan mültecilerin hangi şehirden geldiğini belirtmezken, İdlib’ten kaçanlar ile daha önce Efrin çevresine sığınan Arap ve Türkmen halklarından çok sayıda sivilin Türk bombardımanlarından kaçarken yaşamlarını yitirdikleri biliniyor.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözleme Merkezi (SOHR) verilerine göre de, İdlib’deki çatışmalar arttıkça Türkiye sınırındaki durum daha da dramatik bir hal alacak.

Türk askerlerinin son 7 yılda sınırda öldürdüğü mültecilerin sayısı dahi bilinmiyor. Zira öldürülenlerin çoğu resmi makamlarca ya herhangi bir ‘terör örgütünün üyesi’ olarak ya da ‘askerlere ateş açan kaçakçı’ olarak kayda geçiriliyor. Türkiye, sık sık Suriye’den gelen mültecileri diğer dünya ülkelerine karşı propaganda ve şantaj malzemesi olarak kullanıyor.