Hudeyda’da çatışma: Onlarca Husi milis öldürüldü

Yemen’de tıbbi yetkililer, Hudeyda kentine Cumartesi gününden bu yana düzenlenen saldırıda onlarca Husi’nin öldürüldüğünü açıkladı.

Yemen’in Şii milislerin elinde bulunan Hudeyda kentine yönelik Suudi Arabistan destekli koalisyon tarafından hava saldırısında onlarca kişinin öldürüldüğü açıkladı.

Dünden bu yana düzenlenen saldırıda 53 Husi öldürülürken, onlarcası da yaralandı.

Hükümet güçlerinden ise 13 kişi öldü.

Hükümet güçleri ile Şii Husi milisler arasında Perşembe gününden bu yana yoğun çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar özellikle Hudeyda üniversitesi çevresinde yoğunlaşıyor. Çatışmaların hükümet güçlerinin üniversite yakınlarına yerleşmesi ve daha sonra yetkililerin “Asilerle görüşmeye hazırız” açıklaması ardından geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) Eylül ayında barış görüşmeleri yapma girişiminde bulunduktan sonra taraflara bir masa etrafında oturarak sorunlarını çözme çağrısı yapmıştı.

Suudi Arabistan destekli koalisyon ise 2015 yaşından bu yana Riyad’da yaşayan Abd Rabbo Mansur Hadi’nin hükümetinin tanınması için saldırılarını yoğunlaştırmış durumda.

Husi milisler ise Yemen’den yapılan gemi ticaretinin üçte birinin merkezi olan Hudeyda kentini denetimi altında bulunduruyor.

Yemen’de yaşanan savaşta şimdiye kadar en az 10 bin kişi yaşamını yitirirken, 56 bin kişi de yaralandı. Aralarında çocukların da bulunduğu 7 milyondan fazla insan ise açlık ile mücadele etmek zorunda.