Hudeyda’da geri çekilme sürüyor

Aralık ayı başında varılan anlaşma çerçevesinde Yemen’in Hudeyda kentindeki milislerin geri çekilmeye başladığı belirtiliyor.

Yemen’in güneyindeki Hudeyda kentini kontrolü altında tutan Şii Husi milislerin geri çekilmeye başlandığı açıklandı. Birleşmiş Milletler’den kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Husi milislerin Cuma gecesi saat 00.00’dan itibaren geri çekilmeye başladığını belirtti.

AFP, Husi milislerin geri çekilmeden önce bir tören düzenlediği de yazdı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) denetiminde gerçekleştirilen barış görüşmeleri kapsamında 18 Aralık’ta bir ateşkes yürürlüğe girdi.

Yemen’in en önemli liman kentlerinden biri olan Hudeyda kenti 2014 yılından bu yana Husi milislerin kontrolünde. Anlaşma kapsamında hükümet yanlısı güçler de kentin denetimleri altında olan bölümünden çıkması gerekiyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sekreterliği geçtiğimiz hafta geri çekilmenin uygulamasının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için bir temsilci de gönderdi.

BM’nin özel görevlisi Hollandalı emekli General Patrick Cammaert bu hafta milisler ve hükümet yanlısı güçler arasındaki ilk toplantıyı da düzenledi. Bu toplantı aynı zamanda geri çekilmenin de olması gerektiği şekilde yürütülmesi ile görevli.

BM tarafından yapılan açıklamada söz konusu komitenin 1 Ocak’ta bir araya geleceği ve geri çekilmenin tamamını denetleyeceği de belirtildi.

İnsani yardımın da Hudeyda kentinden başkent Sana’ya doğru milislerle birlikte yola çıkacağı da BM tarafından kaydedildi.

Yemen’de 2015’ten bu yana yaşanan iç savaşta 10 bin kişi yaşamını yitirirken, en az 20 milyon kişi güvenliksiz ve açlık sınırının altında yaşıyor.