Hudeyde savaşı sivilleri tehdit ediyor

Yemen’in batısında kilit öneme sahip liman kenti Hudeyde’de Suuri Arabistan destekli hükümet güçlerinin başlattığı operasyonların sivillerin yaşamını tehdit ettiği bildirildi.

Hudeyde’de hükümet güçlerinin Cumartesi günü kentin en büyük hastanesinde kontrolü ele geçirmesi ardından çatışmalar şiddetlendi.

Kilit önemeki bu kent, Kızıldeniz kıyısında bulunuyor. Açlık tehdidi altındaki bu ülkeye ithalatlar ve insani yardımın dörtte üçü bu limandan giriyor.

Sivil toplum örgütleri, bölgedeki savaşın milyonlarca insanın geleceğini bağladığı insani yardımları tehdit ettiği uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Hudeyde’de zaden aç ve travmalı halk üzerinde bu çatışmaların tırmandırılmasının “kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’na ait savaş uçakları Perşembe gününden beri kent üzerinde alçak uçuş yapıyor. Şiid Husi milisleri uçaksavarlar ve havan topları ile karşılık veriyor. Bölgede çatışmalar giderek şiddetleniyor.

Askeri ve hastane kaynaklarına göre son 24 saat içerisinde 43’ü Şii milis üyesi, 18’i hükümet güçlerine mensup en az 61 savaşçı öldü.

Yemen’de BM’ye göre dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Suudi Arabistan tarafından desteklenen ve uluslararası toplumun tanıdığı Devlet Başkanı Abd Rabdo Mansur Hadi’ye bağlı güçler ile Şii Husi milisleri arasındaki iç savaş 4 yıldır devam ediyor. Mart 2015’te başkent Sana’nın Husilerin eline geçmesiyle birlikte Suudiler ve diğer birçok Arap ülkesi de havadan bombardımanlarla savaşa dahil oldular.

İç savaşta BM’ye göre en az 10 bin sivil hayatını kaybederken, binlerce kişi de salgınlar ve açlığın yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. 28 milyonluk ülkede halkın yüzde 75’i gıda desteğine muhtaç iken, 14 milyon kişi ise doğrudan açlıkla karşı karşıya.