Husiler, Suudi tesislerini bombaladı

Yemenli Husi isyancılar, Suudi Arabistan’ın petrol şirketi Aramco’ya bağlı tesisler dahil olmak üzere bir çok hassas noktayı bombaladıklarını duyurdu.

İran yanlısı Şii harekete yakın El Massira televizyonuna göre Husilerin askeri bir sözcüsü Kızıl Deniz kıyısındaki Cizan’da Aramco petrol tesislerini vurduklarını bildirdi.

Sözcüye göre, Cizan ve Abha havaalanları çok sayıda roket ve dronla hedeflendi. Vurulan yerler arasında Hamis Mücahit askeri tesisi ve başka hassas tesislerin de olduğu bilgisi verildi.

Yemen’de son iki haftadır çatışmalar yeniden başladı. İran destekli Yemenli Husiler, başkentin kuzey ve doğusunda hükümet güçlerine karşı operasyonlarını sürdürüyor. Hafta başında başkent Sana’yı doğudaki Marib ve kuzeydeki El-Cevf bölgelerine bağlayan otoyolun kontrolü Husilerin eline geçti. Askeri kaynaklara göre Husiler şimdi El-Cevf vilayetinin başkenti Hazm’ın batısı ve kuzeyinde ilerleyerek, kenti almak istiyor. Husilerin Pazartesi günü El-Cevf başkentine beş kilometre mesafedeydi.

El-Cevf vilayetinin büyük bölümü Husilerin elinde bulunuyor, ancak merkezi şehri halen hükümetin kontrolünde.

Marib bölgesi de kısmen Husilerin kontrolünde. Sana’nın 170 kilometre doğusundaki vilayetin aynı isimli başkenti ise hükümet güçlerinin denetiminde bulunuyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, 2015 yılından bu yana İran destekli Husilerle savaşıyor. Husiler 2014 yılında ülkedeki rejimi yıkarak, ülkenin kuzeyindeki geniş bölgeleri denetim altına aldı. Bunlar arasında başkent Sana da yer alıyor. Suudi Arabistan ve ittifakları ise Husilerle savaşarak, İran’ın etkisine karşı koymaya çalışıyor. Bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.