IfW: Çin ekonomisinde şimdilik bir çökme belirtisi yok!

Çin’den yayılan koronavirüs salgınının ülke ekonomisini ‘çöküşe götürme’ endişelerinin temelsiz olduğuna dikkat çeken ekonomist Gabriel Felbermayr, buna rağmen ülkede ciddi ‘huzursuzlukların’ oluşabileceğini savundu.

Çin’in Lubei eyaletine bağlı Wuhan’da başlayan koronavirüs salgını nedeniyle meydana gelen yüzlerce ölümün ardından kentin karantinaya alınması ve dış dünyayla bağın minimuma indirilmesinin ekonomiye vereceği zarar tartışılıyor.

EKONOMİYE ZARARI TAHMİN ETMEK İÇİN ERKEN

Almanya’da yayınlanan Der Spiegel dergisine konuşan Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (IfW) Genel Direktörü Gabriel Felbermayr, salgının Çin ekonomisine vereceği zararın tahmini için henüz erken olduğunu söyledi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’deki bu durumun global ekonomiye zararının ne düzeyde olabileceğini de öngöremediklerini kaydeden Felbermayr, bunda Çin’den gelen ekonomik verilere yönelik ‘şüphelerinin’ de etkili olduğunu savundu.

‘YENİ YIL İÇ TÜKETİMİNİN SONUÇLARI BEKLENMELİ!’

IfW Direktörü, Çin’in ihracat ve ithalat verilerinin kimi zaman ciddi dalgalanmalar içermesine rağmen ekonomik büyümenin genelde aynı oranda kalmasının mümkün olmadığını iddia etti. Felbermayr, Çin’in 2020’deki büyümesinin önümüzdeki haftalarda salgına karşı alınan önlemlerde alınacak sonuçlarla netleşeceğini savunurken, Çin Yeni Yılı nedeniyle ocak ve şubat aylarında iç tüketimde yaşanan doğal artışlara dikkat çekti. Bu birkaç haftalık süreçteki tüketimin Çin’deki yıllık ekonomik büyümeye katkısının üçte bir oranında olduğunu hatırlatan Felbermayr, yeni yıl tüketiminin daha düşük olacağı yönünde beklentileri olduğunu dile getirdi.

‘BÜYÜME DÜŞER VE İŞSİZLİKLER ARTARSA HUZURSUZLUKLAR ÇIKAR!’

2002-2003 arasında ciddi oranda ekonomiyi etkileyen SARS virüsüne değinen Gabriel Felbermayr, o dönemde olduğu gibi Pekin yönetiminin altyapı projeleriyle ekonomik gerilemeyi durdurma tarzında bir siyaset izlemesini beklemediklerini de vurguladı. Felbermayr, Çin’in o dönemde yıllık yüzde 10’larda bir büyüme oranı yakaladığını ve şimdilerde dev projelere yatırım yapamayacağını iddia etti. Felbermayr, halen yüzde 6’nın üzerinde olan büyümenin yüzde 5’in altına düşmesi ve işsizliğin artması halinde bunun Çin için tehlikeli olacağının altını çizdi.

Çin’in daha çok iç tüketimi arttırmaya yönelik politikaya ağırlık vermesini beklediğini söyleyen Felbermayr, Hong Kong benzeri olayların yaşanabileceğini ima etti. Felbermayr, “Ancak Çin ekonomisinin çökmesini beklemiyorum. Rejim için önemli olan daha ziyade şehirleri gıda ürünleriyle ayakta tutmak olacaktır. Bu başarılmazsa, hızla kimi huzursuzluklar yaşanabilir” diye ekledi.