ILO: 2020’de işsiz sayısı 190 milyonu aşacak

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (İLO) göre dünya genelinde 2020 yılında işsiz sayısına 2,5 milyonu aşkın kişi daha eklenecek.

Küresel istihdama ilişkin öngörülerini açıklayan Birleşmiş Milletlere bağlı İLO, işsizlerin sayısı 2020 yılında 190,5 milyona yükselecek. Raporda, son dokuz yıl içerisinde göreceli olarak stabil kalan işsizlik oranı, ekonomik büyümenin yavaşlanmasından dolayı yeniden tırmanacak.

İLO’nun tahminlerine göre bu yıl içerisinde işsizlerin sayısı 2.5 milyon artacak, zira işçi sayısı artarken, kurulan iş birimleri iş pazarına yeni gelenleri hazmedecek yeterli bir düzeyde değil.

Küresel işsizlik oranın 2019’da yüzde 5,4 olarak kayda geçerken, gelecek iki yıl içerisinde de aynı yüzdelik içerisinde kalacak. Raporda, dünya genelinde 15 yaşından büyük 5 milyar 700 bin kişinin iş görebilir olarak kabul edilirken, bunlardan 188 milyon kişinin işsiz olduğunun altı çiziliyor.

Basın toplantısı düzenleyen İLO Genel Müdürü Guy Ryder, “Sıradan milyonlarca insan için, iş sayesinde daha iyi yaşamak giderek daha zorlu hale geliyor” dedi.

Ryder, “Dışlanma ve mesleki eşitsizliklerin boyutları ve devam etmesi, uygun bir iş bulmalarını ve daha iyi bir geleceğe erişmelerini engelliyor. Bu, sosyal uyum üzerinde ağır ve endişe verici etkileri olan son derece kaygılandırıcı bir tespittir” diye ekledi.

Ücretli bir işe erişimin de uygun bir çalışma güvencesi oluşturmadığı kaydedildi. Buna göre dünya genelinde işçilerin yaklaşık yüzde 61’i resmi olmayan, az ücretli, sosyal koruma ve çalışma haklarına erişim sunmayan ya da az sunan işlerde çalışıyor.

Dünyanın aktif nüfusunun beşte biri, diğer bir ifadeyle 630 milyonu aşkın işçi aşırı veya ılımlı yoksulluk içerisinde yaşıyor. Bu olgunun 2020 ve 2021’de kalkınmakta olan ülkelerde artması bekleniyor.

İLO, geçen yıl çok sayıda bölgede yaşanan protesto eylemlerinin “sosyal, ekonomik veya siyasi duruma karşı memnuniyetsizliği gösterdiğini ve arttığını” kaydetti.