Independent: Türkiye DAİŞ çetelerini eğitiyor, Efrin’e gönderiyor

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Independent, Türkiye’nin eski DAİŞ üyelerini ÖSO adı altında eğiterek, Efrin’de Kürtlere karşı savaştırdığına dair tanıklıkları haberleştirdi.

The Independent gazetesinde Patrick Cockburn imzasıyla yayınlanan ‘Türkiye DAİŞ’çileri Suriye’de Kürtlere karşı savaştırdığı binlere dahil ediyor iddiası’ başlığıyla yayınlanan haberde, son yıllarda Türkiye’ye teslim olan veya ele geçirilen çetelerin Efrin’de savaştırıldığı iddialarına yer verildi.

Faraj takma adlı olan ve halen diğer çetelerle bağı bulunan eski bir DAİŞ çetesiyle görüşen gazete, Faraj’ın Türkiye’nin kamuoyunu ‘DAİŞ’le savaş adı altında aldattığına’ dikkat çeken ifadesini paylaştı. Faraj adlı çete, “Ancak Türkiye gerçekte DAİŞ üyelerini eğitiyor ve onları Efrin’e gönderiyor” diye konuştu.

EĞİTİMLERDE SALDIRI TAKTİKLERİNİ DEĞİŞTİRMELERİ İSTENİYOR

Türkiye’nin ÖSO adı altında Kürtlere karşı cepheye sürdüğü paralı askerlerinin DAİŞ üyesi olduğunu gizlemek için de eğitimlere özel önem verilmiş.

İddiaya göre, eğitimlerde eski çetelerden DAİŞ’in kullandığı saldırı taktiklerini değiştirmeleri isteniyor. Ve bu kapsamda da DAİŞ’i andırmayacak saldırı metodları öğretiliyor.

The Independent’in paylaştığı bilgilere göre, Türkiye’de eğitilen çetelere DAİŞ’le bağlantı kurulmasına yol açacak canlı bomba ve bombalı araç gibi saldırı taktikleri yasaklandı. Bu sayede DAİŞ-Türkiye işbirliğinin çok fazla görünür olması gizlenmek isteniyor.

Farac adlı eski çete üyesi, Türk komutanların DAİŞ’lilere “Bırakın intihar eylemlerini YPG’liler düzenlesin. Bu sayede uluslararası kamuoyu onları kötü görecektir” minvalinde tavsiyelerde bulunduğunu da söyledi.

Gazetenin haberinde, Efrin’e saldıran çetelerin bazılarının açıkça El Kaide veya diğer radikal gruplara bağlılıklarını ifade eden görüntüler paylaştığına yer verilirken, daha önce Çeçenistan, Dağıstan veya Afganistan’da bulunan çetelerin olduğu da belirtildi.

TÜRKİYE ÖSO’YA DAHİL OLMALARI YÖNÜNDE BASKI YAPIYOR

Gazetenin haberinde, DAİŞ çetelerinin Türk yetkililer tarafından baskı altına alındığını ve ÖSO ile Türk ordusunun Efrin’deki işgal girişimine katılmaya zorlandıkları kaydedildi. DAİŞ çetelerinin uzun yıllar savaşmış olmaları nedeniyle ‘tecrübeli’ oldukları için Türkiye tarafından tercih edildikleri dile getirilen haberde, bir diğer avantaj ise “Türk ordusunun kayıplarını azaltacak olması” şeklinde ifade ediliyor. Buna göre AKP hükümeti, ordudaki doğrudan ‘Türk kayıplarını azaltmak’ amacıyla bu çeteleri tercih ediyor.

“TÜRKİYE DAİŞ’E TUVALET KAĞIDI MUAMELESİ YAPIYOR”

Gazeteye konuşan Haseke doğumlu Arap halkından olan eski DAİŞ üyesi Faraj, Türkiye ve DAİŞ’in birbirlerini karşılıklı olarak kullandıklarını dile getirdi. Faraj, “Türkiye DAİŞ’e tuvalet kağıdı muamelesi yapıyor” derken, çetelerin kullanıldıktan sonra atılacaklarının altını çizdi.

Independent haberinde, Türkiye’nin normal şartlarda DAİŞ çetelerini ‘ÖSO adı altında yeniden etiketlemesinin’ uluslararası tepki çekeceğinin bilincinde olduğu vurgulandı.