Interpol'ün 'kayıp' Çinli Başkanı istifa etti!

Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan uluslararası polis teşkilatı Interpol, 10 günü aşkın bir süredir “kayıp” olan Çinli Başkanı’nın istifa ettiğini ve bu istifanın hemen işleme konulduğunu açıkladı.

Interpol, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “7 Ekim Pazar günü, Lyon’daki İnterpol’ün Genel Sekreteri, Sayın Meng Hongwei’nin Interpol Başkanı olarak istifasını aldı” dedi.

Açıklamada istifanın hemen işleme konulduğu bildirildi. Bu açıklama, Çin vatandaşı İnterpol Başkanı’nın Lyon’daki eşinin, Hongwei’nin Çin’de “tehlikede” olduğu yönündeki açıklamasında bir kaç saat sonrasına denk geldi.

Hongwei’nin yerine, yeni bir başkan seçilene kadar Interpol’ün yürütme komitesi başkan yardımcısı Güney Koreli Kim Jong Yang bakacak. Meng Hongwei, dört yıllığına seçilmişti ve 2020’de görev süresi dolacaktı.

İstifa açıklamasından önce Çin Komünist Partisi’nin yolsuzlukla mücadele komisyonu, Meng Hongwei’nin kendi ülkesinde yasayı ihlal etmekten soruşturma konusu olduğunu bildirmişti.

Hongwei, Eylül ayı sonunda Çin’i ziyareti ardından kayıplara karışmıştı. Hongwei’nden haber alamayan ailesinin ihbarı üzerine Fransa’da hafta içerisinde bir soruşturma başlatıldı.

Çin yönetimi Hongwei'nin akıbetine ilişkin sessizliği sürerken, nerede tutulduğu henüz bilinmiyor. Hongwei, 2004 yılında Kamu Güvenliği Bakan Yardıcımsı olmuştu. O dönem Kamu Güvenliği Bakanı Zhou Yoongkang'dı. Yongkang, 2015 yılında yolsuzluk suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkum edildi.