IPU: Türkiye hak ihlallerinin en çok yaşandığı 3’üncü ülke

Uluslararası Parlamenter Birliği (IPU), milletvekillerinin en çok hak ihlali karşı karşıya kaldığı 3’üncü ülkenin Türkiye olduğunu duyurdu.

Uluslararası Parlamenter Birliği (IPU), 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle yayınladığı açıklamada 2019 yılı içerisinde milletvekillerinin karşı karşıya kaldığı hak ihlalleri ve yaşadıkları zorluklara dikkat çekti.

‘SADECE DEMOKRASİYA DARBE DEĞİL, AYNI ZAMANDA ZAYIFLIĞIN GÖSTERGESİDİR’

Sahada yapılan araştırmaya göre 2019 yılı içerisinde 40 farklı ülkede toplamda 533 parlamenterin hak ihlaline uğradığının belirtildiği açıklamada, “Bu ihlallerin çoğu, hükümetleri tarafından muhalefet milletvekilleri üzerinde aşırı baskının uygulandığı siyasi krizin yaşandığı ülkelerde işlendi” denildi.

Hükümetlerin siyasi muhaliflerini korkutmak için otoritelerini kullanarak muhalif milletvekilleri üzerinde aşırı baskı ve uyguladığını ifade eden IPU, “Muhalif milletvekillerine haklarını gasp etmek sadece demokrasiye bir darbe değil aynı zamanda hükümetlerin içinde bulunduğu zayıflığın bir göstergesidir. Bütün milletvekillerinin hiçbir korku yaşamadan görevlerini yerine getirmesini sağlayacak hükümetler istiyoruz” diye belirtti.

THEDİT, İŞKENCE, TUTUKLAMA…

IPU milletvekillerine dönük en fazla işlenen 4 hak ihlalini ise şu şekilde sıraladı: “Milletvekillerinin görevleri hukuksuz bir şekilde askıya alınması, adil yargılanma eksikliği, ifade özgürlüğü ihlali, tahdit, yıldırma, işkence ve kötü muamele.”

TÜRKİYE’DEKİ İHLALLER YERİNDE İNCELENDİ

IPU’nun muhalefetteki milletvekillerinin durumunu yerinde değerlendirmek için 2019 yılı içerisinde Türkiye’ye de bir heyet gönderdiğinin belirtildiği açıklamada, “Cezaevinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın duruşmasını izledi ve yaşanan hak ihlallerini gözlemledi” denildi.

TÜRKİYE 3’ÜNCÜ SIRADA

IPU 2019 yılı içerisinde Milletvekillerinin yaşadığı hak ihlallerine ilişkin iddiaların tespit edildiği ilk on ülkeyi şu sıraladı:

Venezüella: 102

Yemen: 71

Türkiye: 58

Kamboçya: 57

Filistin: 39

Kongo Demokratik Cumhuriyeti: 34

Kolombiya: 22

Madagaskar: 12

Eritre: 11

Burundi: 9