Irak Başbakanı ‘üçlü zirve’ için Kahire’de

Irak Başbakan’ı Adıl Abdulmehdi, yurt dışına ilk ziyaretinin durağı olarak Mısır’ı seçti. Abdulmehdi, Mısır, Irak ve Ürdün arasındaki üçlü zirveye katılacak.

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, Adıl Abdulmehdi göreve geldiği Ekim ayından bu yana ilk yurt dışı ziyaretini Mısır’a yaptı.

Abdulmehdi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi’nin daveti üzerine, Mısır, Ürdün ve Irak arasındaki üçlü zirveye katılacak.

Abdulmehdi, halkına 100 günlük hükümet programını gerçekleştirene kadar yurt dışına çıkmama sözü verdiğini ancak programda yer alan hükümetin ilk aylarında yerine getirmesi gereken görevleri tamamladıklarını belirtti.

Irak Başbakanı, Mısır ziyaretini Musul'da 100'ün üzerinde insanın hayatını kaybettiği feribot faciasından iki gün sonra gerçekleştirmek zorunda kaldığı için halkına karşı mahcubiyet duyduğunu ancak bu ziyaretin ülkesinin çıkarına olacağı savundu. Abdulmehdi, "Büyük dost Mısır'ı ziyaret etmemiz için, Cumhurbaşkanı Sisi'nin defalarca yaptığı davetlerini hep erteledik" dedi.

Üçlü zirve için Kahire'ye giden Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es- Sisi tarafından kabul edildi.

Sisi ile Irak Başbakanı Abdulmehdi arasında yapılan görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Sisi, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi için Pazartesi günü Kahire'de Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın da üçlü bir zirve gerçekleştireceklerini bildirdi.

Sisi, Irak ile aralarında öncelikli konunun "ekonomik işbirliği" olduğunu bildirerek şirketleri aracılığıyla, çeşitli alanlarda Irak'ın yeniden imarında rol almak istediklerini sözlerine ekledi.

Abdulmehdi ise, Mısır ile iskan ve imar ile kültür, yükseköğretim ve ulaştırma alanlarında ortak projelere imza atmak istediklerini de kaydederek, ülkesinin daha önce bölgede yaşanan çatışma ve çekişmelerin tekrarlanmasını istemediğini aktardı.