Irak Cumhurbaşkanı: 150 milyar dolar kaçırıldı!

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Saddam Hüseyin’in devrildiği 2013 yılından bu yana zimmete geçirilen 150 milyar doların ülkeden çıkarıldığını açıkladı.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yolsuzluğa karşı mücadele için bir yasa tasarısı sundu.

Salih, gazetecilere yaptığı açıklamada zimmete para geçirme sırasında buharlaşan kamu parasını geri alma ve sorumluları adalete teslim etme amacıyla parlamentoya “hayati bir metin” gönderdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı milletvekillerini “her yerde bulunan bu uygulamayı durdurmak” için yasayı onaylamaya çağırdı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne göre Irak, yolsuzlukla kangrenleşen ülkeler arasında yer alıyor.

UZMAN RAGİF: PARTİLER SABOTE EDECEK

Bazı gözlemciler, Cumhurbaşkanı’nın sunduğu yasa tasarısının geçmesine şüpheyle bakıyor. AFP’ye konuşan güvenlik ve strateji uzmanı Fadıl Ebu Ragif, “Kuşksuz 2003 yılından beri yürütmenin sunduğu en önemli yasalardan biridir. Ama kabul edilecek mi? Kuşkuluyum. Milletvekillerinin bağlı olduğu partiler bunu sabote edecek. Kamuoyu önünde destekleyecekler ama kulislerde engellemek için her şeyi yapacaklar çünkü çok sayıda siyasetçi yolsuzluğa karışmış” dedi.

SİYASETÇİLER 60 MİLYAR DOLAR KAÇIRDI

Irak banka sektöründen bir kaynağa göre Iraklı politikacılar 18 yıl içerisinde başta Lübnan’a doğru olmak üzere 60 milyar doları ülkeden kaçırmayı başlardı. Ancak Lübnan’da iflasın eşiğinde bulunuyor. Parayı Lübnan bankalarından çıkarmak neredeyse imkansız hale geldi.

Anayasa ile yetkileri sınırlı olan Irak Cumhurbaşkanı Salih, “Yolsuzluk, ekonomik ve sosyal kalkınmanın önünde bir engeldir, vatandaşları fırsatlardan ve geçim kaynaklarından ve ülkeyi temel hizmetlerden ve altyapıdan yoksun bırakır” dedi.

Salih örnek olarak, 2003 yılından bu yana petrolden elde edilen yaklaşık bin milyar doların 150 milyar dolarının ülkeden kaçırıldığını söyledi.

Ülkede sık sık yaşanan protesto gösterilerinin de hedefinde bu yolsuzluklar bulunuyor.

TASARI ÜST DÜZEY SORUMLULARI HEDEF ALIYOR

Ekim 2019’dan Haziran 2020’ye kadar ülkeyi saran protesto eylemlerinin temel motorlarından biri kangrenleşen yolsuzluklardı.

“Şiddet ve terörizm geniş bir şekilde yolsuzluk olgusuna bağlıdır” diyen Salih’in yasa tasarısı, 2004. Yılından beri yönetimde ve kamu şirketlerinde yer alan üst düzey yetkililer ile yakınlarını hedef alarak, yolsuzlukla elde edilen kazançların geri alınmasını amaçlıyor.

500 bin doların üzerindeki tüm işlemlerin, özellikle 1 milyon dolardan fazla olan banka hesaplarının detaylı bir taramadan geçirilmesi öneriliyor. Ayrıca yolsuzluk yoluyla elde edilen tüm sözleşmeler veya yatırımlar iptal edilecek.