Irak Güvenlik Konseyi’ne başvurdu, BM soruşturma istedi

Türk devletinin Güney Kürdistan’ın Zaxo kentinde işlediği katliama tepkiler devam ediyor. Birleşmiş Milletler, “kapsamlı soruşturma” istedi.

Türk devleti 20 Temmuz günü Zaxo’nun turistik Perex köyünü bombalayarak, biri bebek 9 kişiyi katletti, onlarcasını yaraladı.

Türk devleti her zamanki gibi katliamı inkar ederken, Iraklı yetkililer saldırının Ankara tarafından gerçekleştirildiğini doğruladı.

Saldırı ardından Irak’ın bir çok kenti ile Güney Kürdistan’da protesto eylemleri gerçekleşti. Bağdat, Kerbela, Necef, Kerkük, Hewlêr gibi kentlerde Türk devletini protesto eden eylemciler Irak’taki Türk askeri güçlerinin tamamen çekilmesini istedi.

TÜRK ELÇİYE ‘IRAK’TAN ÇEKİLİN’ NOTU

Irak Dışişleri Bakanlığı da Bağdat’taki Türk Büyükelçisi Ali Rıza Günay’a bir protesto mektubu verdi. Bakanlık, katliamı sert bir şekilde kınarken, Türkiye’yi “resmi özgür dilemeye ve tüm Irak’tan güçlerini çekmeye” çağırdı.

BM GÜVENLİK KONSEYİ’NE ŞİKAYET EDİLDİ

Irak hükümeti ayrıca Türk devletinin saldırısına ilişkin BM Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulunduklarını açıklarken, “Irak’ta Türk saldırılarının tekrarlanmasına son vermek için bir dizi tedbir aldığını” bildirdi. Tedbirlerin neler olduğu konusunda bilgi alınamadı.

ULUSLARARASI TEPKİ

Uluslararası alanda da tepkiler oluştu. Almanya Dışişleri Bakanlığı, saldırının gerçekleştiği koşulları ve sorumlulukların acilen ortaya çıkarılmasını istedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı turistik bir alana yönelik “ayrımsız” saldırıya tepki göstererek, “Irak’ın egemenliği ve Kürdistan özerk bölgesinin istikrarına bağlılığını” ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sözcülüğü ofisi, “Genel Sekreter, saldırıyı çevreleyen koşulları belirlemek ve hesap verebilirliği sağlamak için olayla ilgili hızlı ve kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulunuyor” açıklamasında bulundu.

BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert de saldırıyı kınayarak “Sivil halk bir kez daha top atışlarının hedefi oldu, sivil halkın uluslararası yasalara aykırı saldırılara hedef olması kabul edilemez” dedi.

Zaxo saldırısını kınayan BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Irak Temsilciliği, çocukların hedef olmasının kabul edilmez olduğunu belirterek, taraflara yasalara uyma çağrısında bulunmuştu.