Irak hükümeti Bahreyn’den özür istedi

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed Al Halife'nin, Sadr Hareketi lideri Muktada es-Sadr'ın yaptığı açıklamalara “hakaretle” yanıt vermesine tepki gösteren Irak hükümeti, Manama’dan özür istedi.

Irak Dış işleri Bakanlığından bir yazılı açıklamada, Bahreyn yönetiminden, Dışişleri Bakanı Al Halife'nin sarf ettiği sözlerden dolayı Irak'tan özür dilemesini talep etti.

Bakanlık, Irak'ı başka ülkelere boyun eğmekle suçlamak, bağımsızlığını ve egemenliğini kısıtlayan provokatif bir tavır içine girmesinin kabul edilemeyeceği tepkisinde bulundu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bahreyn Dışişleri Bakanı'nın saldırgan ifadeleri, Sadr'a, hatta Irak'a ve onun egemenliğine zarar vermektedir. Özellikle de Irak'ın, komşusu olan İran'ın egemenliğine boyun eğdiği yönündeki sözler, diplomatik normlara göre kabul edilemez sözlerdir."

“Terör örgütü DAİŞ'i çökerten Irak'ın, kendi bağımsızlık ve özgürlüğünü de savunacak güçte olduğunu” ifade eden Dışişleri Bakanlığı, “herkesi sınırlarını bilmeye” davet ederek, ülkenin içişlerine müdahale edilmesine, ulusal ve dini şahsiyetlerin hedef alınmasına müsaade etmeyeceklerini kaydetti.

Şii lider Muktada El Sad, "Bahreyn, Yemen ve Suriye'de savaşın son bulmasını ve buralardaki iktidar sahiplerinin acilen görevlerini bırakmasını" istemişti.

Sadr’ın bu açıklamaları üzerine Bahreyn Dışişleri Bakanlığı da Irak'ın Bahreyn Maslahatgüzarı Nihad el-Ani'yi bakanlığa çağırmış, Sadr için “Aptal, Otoriter” ifadelerini kullanmıştı.