Irak parlamentosunun yeni başkanı seçildi-YENİLENDİ

Irak Parlamentosunda bu Cumartesi günü yapılan oturumlarda, parlamento başkanı belirlendi.

Iraklı vekiller, İran yanlısı listenin desteklediği Muhammed El Halbusi’yi yeni başkan olarak seçti. Oturumlarda başkan yardımcıları da belirlendi.

1981 doğumlu Halbusi, 12 Mayıs’taki seçimlerde yerel Sünni bir listede vekil seçilene kadar Anbar eyaletinde vali olarak görev yapıyordu.

Irak 12 Mayıs’tan bu yana siyasi bir krizde bulunuyor. Henüz bir hükümet kurulamadı.

Irak, Saddam rejimi ardından diktatörlüğünü yeniden dönmesini engellemek için nispi temsil sistemine sahip. 12 Mayıs’ta seçilen listelerin koalisyonlar halinde bir araya gelmeleri gerekiyor. En fazla vekile sahip olan blok, başbakanı belirleyebilecek ve gelecekteki hükümet oluşumuna öncülük edebilecek.

İran yanlısı Hadi El Amiri’nin Fetih listesinin parlamento başkanı olarak kendi adayını seçtirmesi bu cepheye önemli bir avantaj sağladı.

Irak’ta geleneksel olarak parlamento başkanını bir Sünni, yardımcılarının ise bir Şii ve bir Kürt olması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı da Kürtlere verilirken, Başbakanlık görevi için de bir Şii belirleniyor.

Halbusi’nin karşısında eski Parlamento Başkanı Usame el Nuceyfi ve eski Savunma Bakanı Halid el Ubeydi vardı. Ubeydi’yi mevcut Başbakan Haydar El Ebadi’nin listesi destekliyordu.