Irak seçimlerinde sürpriz sonuçlar

Irak’ta 12 Mayıs günü yapılan parlamento seçimlerinde sürpriz sonuçlar ortaya çıktı. Mevcut sistem karşı kampanya yürüten iki liste, kısmi sonuçlara göre önde yer alıyor.

Şii lider Muktada Sadr ve komünistlerin yolsuzluk üzerine kurduğu Sairun/Devrimciler Hareketi ittifakı 18 eyaletin altısında birinci sırada gelirken, dördünde ikinci oldu. Bu ittifakın önde olduğu bölgeler arasında başkent Bağdat da yer alıyor.

Eski milis gücü Haşdi Şabi’nin Fetih Listesi, dört eyalette önde giderken, sekiz eyalette ikinci sırada bulunuyor.

Uluslararası toplumun desteklediği Başbakan Haydar El Ebadi’nin listesi Ninova eyaleti hariç hiç bir eyalette birinci olmadı. İlk etapta bir çok siyasi sorumlu Başbakan’ın listesinin önde olduğunu savunarak, bu listenin 60 sandalye kazanacağını iddia etmişlerdi. Açıklanan sonuçların değişme ihtimali de var. Zira 700 bin civarındaki güvenlik gücü mensubunun kullandığı oylar ile yurtdışında yaşayan yaklaşık 1 milyon Iraklının oylarını kapsamıyor.

Bu seçimlere katılım rekor düzeyde düşük oldu. Yüzde 44.52 olarak açıklanan katılım oranı, Saddam rejiminin devrildiği 2003 yılından bu yana en düşük katılımlı seçim oldu.