Irak’ta ABD askerlerine yönelik roketli saldırı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Amerikan askerlerinin konuşlu olduğu havaalanı yakınına roket atışı yapıldı. Son 24 saatte Amerikan çıkarları ikinci kez roketlerin hedefi oldu.

Irak güvenlik servislerinin bir sorumlusunun AFP’ye verdiği bilgilere göre Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece, Bağdat havaalanı yakınına bir roket düştü. Adını vermeyen kaynak, roketin yere düşerken patlamadığını sözlerine ekledi.

Bu saldırılardan dolayı genellikle İran yanlısı gruplar suçlanırken, hiçbir zaman bilinen grup isimleri ile üstlenen olmuyor.

Ekim 2019’dan bu yana Irak’taki Amerikan çıkarlarına yönelik 34 saldırı gerçekleşti.

Bir önceki gece de Bağdat’taki Amerikan büyükelçiliği çevresine bir roket atışı yapılmıştı.

Bu saldırılardan önce elçiliğin çevresine roket önleme amacıyla tasarlanmış C-RAM sistemi yerleştirilmişti.

Amerikan elçiliğine yönelik saldırı sırasında Bağdat’ın kuzeyinde Amerikan askerlerinin bulunduğu üsse yöneltilmiş roketler ve roket rampalarının ele geçirildiği bildirildi.

Yeni saldırılar, Başbakan Musafa El Kazımi’nin yakında ABD’ye yapacağı ziyaret öncesine denk geldi. Kazımi ABD’ye yakın bir isim olarak değerlendiriliyor.

GÖZALTINA ALINANLARI SERBEST BIRAKILDI

25 Mayıs Haziran gecesi Iraklı anti terör birlikleri İran yanlısı radikal grup Hizbullah Tugayları’na mensup 14 kişiyi gözaltına almıştı. Operasyonda roket atarlar ele geçirilmişti. Ancak dört gün sonra biri hariç tümü “kanıt olmadığı” gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. Yetkililer ise böyle bir gözaltı operasyonunun kendisinin başarı olduğunu düşünüyor. Daha önce Amerikan askerleri ve diplomatlarına yönelik, ölümcül saldırılarda bile herhangi bir gözaltı operasyonu gerçekleşmemişti.

HİZBULLAH TUGAYLARI’NIN TEHDİTLERİ

14 kişinin gözaltında tutulduğu dört gün boyunca Hizbullah Tugayları, başta Mustafa El Kazımi’ye yönelik olmak üzere tehditlerini arttırdı. Bu grup Kazımi’yi, Ocak ayında İranlı general Kasım Süleymani ve Iraklı yardımcısının ABD tarafından öldürülmesine suç ortağı olmakla suçluyor. Hizbullah Tugaylarını üyeleri sosyal ağlarda, Mustafa El Kazımi’nin fotoğraflarına basarken ve Amerikan bayraklarını yakarken çekilmiş görüntüler de yayınladılar.