Irak’ta binler İran ve ABD’ye ‘hayır’ dedi

Irak’ta iktidar karşıtı gösterilerin yeniden canlandırılması için binlerce kişi sokaklara çıktı. Eylemlerde “İran’a hayır! ABD’ye hayır!” sloganı atılı

Başkent Bağdat’taki Tahrir meydanı ile ülkenin güneyindeki bir çok kentte sokaklara çıkan kitleler, hem ABD hem de İran’ı istemediklerini sloganlarla belirtti.

Günlerdir sosyal ağlarda, 1 Ekim’de (01/10) başlayan iktidar karşıtı toplumsal hareketin 10 Ocak’ta (10/01) yeniden canlandırılması çağrıları yapılıyordu.

Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece, ülkenin güneyindeki Kerbela’da eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanmıştı. Basra’da ise çok sayıda eylemci gözaltına alınmıştı.

Irak’ta rejimin değişmesi talebiyle spontane olarak başlayan protesto eylemleri üç ayı aşkın bir süredir devam ediyor. Son haftalarda ABD ile İran arasındaki gerilim ve karşılıklı saldırılar, iktidar karşıtı gösterileri gölgede bırakmıştı.

1 Ekim’den bu yana eylemlerde 460 dolayında kişi öldü, 25 bini aşkın kişi yaralandı. Çok sayıda kişi de güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle sakat kaldı. Ayrıca eylemcilere karşı yoğun bir gözdağı, kaçırma ve suikast kampanyası yürütüldü. Onlarca eylemci, sokak ortasında veya evlerinin önünde kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü.

Protestocular, Şeffaflık Örgütü’ne göre dünyanın en yolsuz on ikinci ülkesinde, siyasi yöneticileri yolsuzluk ve beceriksizlikle suçluyor. Bu nedenle yönetici sınıfın tamamen değişmesi talep ediliyor. Eylemler karşısında Adıl Abdulmehdi ve hükümeti istifa etti, ancak halen yeni Başbakan da belirlenemedi.