Irak’ta seçimlere katılım oranı yüzde 41'de kaldı

Irak’ta pazar günü yapılan genel seçimlere katılımın yüzde 41 olduğu açıklandı.

Seçim Komisyonu, pazartesi sabahı yaptığı açıklamada açılan sandıkların yüzde 94’üne dayanarak seçimlere katılımın yüzde 41’e ulaştığını bildirdi.

Bir önceki genel seçimlere göre katılım oranının daha da düştüğü görülüyor. 2018’deki seçimlere resmi verilere göre yüzde 44,52 oranında katılım sağlanmıştı. Muhalifler, katılım oranının resmi açıklamalarda şişirildiğini düşünüyor.

Seçim Komisyonu, 9.077.779 kişinin oy kullandığını belirtti. Bağdat’ta seçimlere katılım oranı yüzde 31 ile 34 arasında değişiyor.

Ülke genelinde 25 milyon dolayında seçmen, 3200 aday arasında seçim yapmak için sandık başına çağrılmıştı.

Pazar günü oy sayımının devam ettiği sırada bir açıklama yapan Avrupa Birliği Gözlem Misyonu şefi Viola von Cramon, katımının çok düşük olduğunu ifade etmişti.

Cramon, “Bu açık bir siyasi mesajdır ve biz sadece siyasi elit tarafından bunun duyulmasını umut edebiliriz” demişti.

Siyasi gözlemcilere göre, insanlar seçimlerin gerçek bir değişim getireceğine ikna olmadılar. Ülkede onlara yıllık savaş ve endemik hale gelen yolsuzluğun getirdiği ağır bir eşitsizlik var.  Nüfusun önemli bir kısmı yoksulluk çekiyor. Yüzlerce milyar dolar ise son yıllarda, yolsuzluklar nedeniyle buharlaştı.

Seçim sonucunda geleneksel blokların parlamentodaki temsiliyetlerini koruyacağı tahmin edilirken, net bir zafer olmaması halinde ittifakların kurulması gerekecek. Seçimler öncesi anketler Şii lider Muktada Sadr’a bağlı kanadın favori olduğunu gösteriyordu.