Irak’ta gösteriler de hükümet krizi de sürüyor

Irak’ta hükümet karşıtı gösteriler 5. ayını geride bırakmak üzere. Henüz bir hükümet kurulmazken, yeni hükümeti kurmak için görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi’nin işi de zorlaşıyor.

Irak’ta 1 Ekim'de başlayan hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. 5 aydır süren hükümet karşıtı gösterilerde şu ana kadar kimi kaynaklara göre 545 kişi hayatını kaybetti, 24 bin kişi yaralandı. Kimi kaynaklara göre ise öldürülenlerin sayısı 600 kişiyi aştı, yaralıların ise 30 bine yakın olduğu belirtildi.

Irak İnsan Hakları Komisyonuna göre, hükümet karşıtı gösterilerde 17'si güvenlik görevlisi olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısının 545'e ulaştı.

Açıklamada, protestoların başladığı ilk günden bu yana 24 bin kişinin de yaralandığı ifade edildi.
1 Ekim 2019 tarihinde başlayan gösterilerde şu ana kadar 2 bin 800 kişi tutuklandı. Bunlardan 38'i hariç tümü serbest bırakıldı. Tutuklu bulunan 38 kişinin de ölümle sonuçlanan olaylara karıştıkları ifade ediliyor.
Gösteriler süresince kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılan 79 kişinin ise akıbeti belli değil.
Öldürülenler arasında 56 kişi gösterilere önclülük ettiği gerekçesi ile kimliği belirsiz kişiler tarafından suikast sonucu öldürüldü.

HÜKÜMET KRİZİNDE SADR'IN TUTUMU

Göstericilerin talebi üzerine Başbakan Adıl Abdulmehdi başbakanlıktan istifa etti. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Sünni, Şii ve Kürtlerle kurulması gereken hükümet için görüşmeler yaptı. Ancak yapılan görüşmelerin hiçbirinden sonuç alınmadı. Bundan ötürü Şubat başında Salih, Muhammed Tevfik Allavi’yi yeni hükümeti kurmak için görevlendirdi. Başta Sadr Hareketi Lideri Şii Lider Muktada El Sadr olmak üzere birçok çevreden, Muhammed Tevfik Allavi’nin hükümeti kurmak ile görevlendirilmesine yeni seçime kadar şartlı destek geldi. Hükümet kurmak için yaptığı görüşmelerin üzerinden iki hafta gibi bir süre geçince Sadr’dan, "yeni hükümette bir parti üyesine bakanlık verilmesi durumunda hükümeti üç günde yıkarız" şeklinde tehdit geldi. Sadr, baştan beri Irak’ta bir teknokrat hükümetin kurulmasını istediğini belirtiyor, bu nedenle yeni hükümet içinde parti üyelerinin bulunmaması istiyor.

KDP'DEN PARTİSİZ HÜKÜMETE RET

Allavi, her ne kadar partilerle hükümet kurmayı esas almasa da birçok parti ile yeni hükümetin kurulması için görüşmeler yaptı. Bazı partilerden destek aldığı belirtiliyor. Bazı partilerin ise bu konuya sıcak bakmadığı ifade ediliyor.
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin istifasından sonra, ülkede yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Allavi’nin kabinesini bağımsız isimlerden oluşturmasıyla ilgili süreç devam ederken, KDP’den de konuyla ilgili açıklama geldi.
Yeni hükümet kabinesinin açıklamasına kısa süre kala konuya ilişkin açıklamalarda bulunan KDP Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Irak’ta yeni hükümetin kurulması çalışmaları ve Kürtlerin katılımıyla ilgili, “Hiç kimse Kürtlerin yerine karar veremez” şeklinde ilk defa tepkilerini açık bir şekilde dile getirdi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Mirani, yeni hükümetin oluşturulması konusuna KDP olarak değil, Kürt penceresinden baktıklarını savundu.
Mirani ayrıca, bugün Kürdistani partilerinden oluşan bir heyetin Bağdat'a giderek burada Sünni ve Şii partileriyle bir araya geleceğini söyledi.

Bağdat’ta hiç kimsenin Kürdistani taraflar yerine karar veremeyeceğini belirten Mirani, “Ancak kendimiz isim vererek bu kişiler bizim bakanlarımızdır demeliyiz” şeklinde konuştu.

ALLAVİ: IRAK'TAKİ SİSTEM DE ÇÖKER!

Henüz hükumeti oluşturma aşamasında olan ve bazı partilerle daha şimdiden hükümetini kurmak için görüşmelere yürüten Muhammed Tevfik Allavi, kuracağı hükümetin çökmesi durumunda Irak’taki sistemin de çökeceğini söyledi.

Irak medyasında yer alan haberlere göre, Irak hükümetini kurmakla görevlendirilen bağımsız siyasetçi Muhammed Allavi, “Kurulacak hükümet çökerse, 2003 yılından sonraki Irak’taki siyasi sistem ve ülke tümüyle çöker” dedi.

Allavi ayrıca, hükümetinin çökmesi durumunda başka ülkelerin Irak’ın içişlerine karışması için kapıların tümüyle açılacağını ifade etti.

Allavi’ye yakın bazı kaynaklardan alınan bilgiye göre, Allavi'nin, siyasi partilerden şartsız destek talebinde bulunarak, bakanları belirleyeceğini söylediği ve işlerine karışılmamasını istediği ifade edildi.

Allavi’nin Irak Parlamentosu’ndaki siyasi grupların desteğini aldığı ve erken seçimlere gidilmesinin yanı sıra göstericilerin talepleri doğrultusunda hizmet politikalarını hayata geçireceğine dair söz verdiği belirtiliyor.


Allavi'nin en geç Mart ayının başında, kabine listesini meclisin onayına sunması gerekiyor.