Irak’ta Haşdi Şabi’ye yönelik saldırılar tırmandı

ABD ile İran arasındaki gerilime paralel olarak Irak’ta İran’a yakınlığı ile bilinen Haşdi Şabi güçlerine yönelik saldırılar tırmandı. Haşdi Şabi’nin silah depoları ve liderine yönelik hava saldırıları gerçekleşti.

Haşdi Şabi güçlerinin Şuheda, Eşref, Sakr ve Beled üsleri ile mühimmat depolarına yönelik, 19 Temmuz ve 20 Ağustos tarihlerinde hava saldırıları düzenlendi.

Saldırılara ilişkin Haşdi Şabi yetkililerinden tehdit içerikli ama çelişkili açıklamalar geldi.

Saldırılara ilişkin geçen Çarşamba günü Irak'taki Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis bir açıklama yaptı.

Ebu Mehdi Mühendis, üslere yönelik saldırılardan ABD'yi sorumlu tutarak, İsrail'e ait 4 insansız hava aracının Azerbaycan üzerinden ABD'nin Irak'taki filosuna bu yıl dahil edildiğini ve askeri üsler üzerinde uçuş yaptığı iddiasında bulundu.

Ebu Mehdi Mühendis, Haşdi Şabi'nin askeri üslerine yönelik 19 Temmuz'dan bu yana gerçekleştirilen saldırıların ilk ve tek sorumlusunun ABD güçleri olduğunu ileri sürerek, bugünden itibaren yaşanacaklardan da yine ABD'nin sorumlu tutulacağını ifade etti.

Kendilerini ve üslerini korumanın dışında başka bir seçeneklerinin bulunmadığını belirten Mühendis, bunun için de ellerindeki mevcut silahların dışında gelişmiş silahlar kullanabilecekleri uyarısında bulundu ve ABD’ye tehditler savurdu.

Saldırılara ilişkin bir açıklama da Haşdi Şabi Heyeti Başkanı ve Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyad’dan geldi.

Feyyad, Çarşamba günü saldırılara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, soruşturma sonucu saldırının dışarıdan planlandığının tespit edildiğini belirterek, Mühendis'in açıklamalarının ise Haşdi Şabi'nin resmi görüşünü yansıtmadığını ifade etti.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Feyyad, ABD ve İsrail'i açık bir şekilde suçlamaktan kaçınmıştı.

YENİ SALDIRI

19 Temmuz’da gerçekleşen saldırılardan sonra 25 Ağustos Pazar günü Haşdi Şabi güçlerinin Irak-Suriye sınırındaki güçlerine yönelik ikinci bir saldırı gerçekleşti. Saldırıda Haşdi Şabi’ye bağlı Hizbullah Tugayları komutanlarından birinin öldüğü belirtildi, ancak saldırıyı gerçekleştiren İHA ve SİHA’ların kaynağı belirtilmedi.

IRAK’TAN TEPKİLER

Haşdi Şabi’nin silah depoları ve üslerine yönelik 19 Temmuz ve Pazar günü gerçekleşen saldırılardan sonra Irak yetkililerinden sert açıklamalar geldi.

Saldırılara ilişkin ilk ve en sert açıklamayı Irak Parlamentosu’ndaki Fetih Koalisyonun yaptı. Fetih Koalisyon adına yapılan açıklamada Haşdi Şabi’ye ait silah depolarının İsrail tarafından bombalanmasının, Irak’a karşı bir savaş ilanı olduğu belirtildi.

Hadi Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu tarafından yapılan açıklamada, “İsrail’in Haşdi Şabi’nin silah depoları ve askeri üslerine yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. İş, liderlerin bombalanmasına kadar ilerledi” denildi.

Saldırıların sorumluluğunun ABD ve Uluslararası Koalisyon’da olduğu belirtilen açıklamada, “El-Kaim’de Haşdi Şabi liderlerinden birinin hedef alınması, İsrail’in Haşdi Şabi ve liderlerine yönelik tehlikeli bir adımıdır” ifadeleri kullanıldı.

Haşdi Şabi’nin saldırılara yanıt verme hakkını saklı tuttuğunun kaydedildiği açıklamada, “ABD başta olmak üzere Uluslararası Koalisyon, saldırıların tüm sorumluluğunu üstlenmeli. Bombalamaları Irak, Irak halkı ve Irak’ın egemenliğine karşı savaş ilanı olarak görüyoruz” vurgusu yapıldı.

EBADİ HÜKÜMETİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Konuya ilişkin bir açıklamada, eski Irak Başbakanı Haydar Ebadi’nin liderliğini yaptığı Nasr Koalisyonundan geldi. Nasır koalisyonu adına yapılan açıklamada, Irak Hükümeti’ne ülkenin egemenliğini korumak için sorumluluk üstlenme çağrısı yaptı.