Irak’ta kadın bir eylemci öldürüldü, yollar kapatıldı

Irak’ın güneyindeki Basra’da hükümet karşıtı gösteriler sırasında kadın bir gösterici öldürüldü. Ülkede çok sayıda yol ve sokak, eylemciler tarafından bloke edildi.

49 yaşındaki sivil toplum aktivisti Cennet Mehdi’nin Salı akşamı saat 23.00’e doğru bir araç içerisinden açılan ateşle öldürüldüğü bildirildi.

Saldırıda en az biri daha yerel aktivist olmak üzere 5 kişinin de yaralandığı bilgisi verildi. Hastane kaynakları Mehdi’nin vücudunda bir çok kurşun izi olduğunu doğruladı.

Mehdi’nin eylemler sırasında yaralanan kişilere ilk müdahalede bulunan bir grup içerisinde yer aldığı bildirildi. Yerel yetkililer, saldırganın kimliğinin bilinmediğini belirtiyor.

Son aylarda, eylemlerde öne çıkan onlarca kişi suikastler sonucu katledildi.

Irak’ta gösteriler son günlerde yeniden alevlendi. Başkent Bağdat ve güney kentlerinde sokaklara çıkan kitleler, genel seçimlere gidilmesi, seçim sisteminin değiştirilmesi, bağımsız bir başbakanın seçilmesi, yolsuzluğa son verilmesi, etnisite ve dine dayalı iktidar paylaşımına son verilmesi için baskıyı arttırıyor.

Çarşamba günü Iraklı gençler Bağdat ve Şii çoğunluklu güney kentlerinde sokaklar ve otoyolları bloke etti.

Eylemciler ayrıca, toplumsal harekete yönelik şiddet ve cinayetlerin sorumlularından da hesap sorulmasını istiyor. 1 Ekim’den bu yana 500 dolayında kişi hayatını kaybederken, 25 bin kişi de yaralandı.

Pazartesi günü Bağdat’ta güvenlik güçleri ile yaşanan çatışmalarda 3 eylemci hayatını kaybetti.