Irak’ta koalisyon görüşmeleri başladı

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan seçimlerde birinci çıkan Muqtada El Sadr ile üçüncü çıkan başbakan Haydar Ebadi bir araya geldi.

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde Muqteda El Sadr’ın başkanlık ettiği Sairun koalisyonu birinci çıkmıştı. Sadr, 329 sandalyeli parlamentoda 54 sandalye kazandı. Mevcut başbakan Haydar Ebadi’nin başkanlık ettiği Nasr koalisyonu da 42 sandalye ile üçüncü çıktı.

Seçimden sonra kurulacak hükümet için koalisyon görüşmeleri başladı. İlk görüşme Sadr ve Ebadi arasında yapıldı.

Başkent Bağdat’ta yapılan görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada, tarafların yeni hükümetin bir an önce kurulması noktasında görüş birliğine vardığı ifade edildi.

Basın toplantısında konuşan Ebadi, tüm siyasi kesimleri seçim sonuçlarını kabul etmeye çağırdı. Ebadi, yapılan itirazların anayasal çerçeveyle sınırlı kalması gerektiğini dile getirdi.

Ebadi, Sadr ile görüşmelerinde güçlü, yaşam koşullarını düzeltmek için çalışan ve yolsuzlukla mücadele eden bir hükümetin kurulması üzerine fikir alışverişinde bulunduklarını ve bu konuda görüş birliğine vardıklarını belirtti.

Muqteda El Sadr ise, kurulacak yeni hükümetin tüm Iraklıların hukukunu gözeteceğini ve Irak’ı inşa etmek isteyen herkese ellerinin açık olduğunu söyledi.

Öte yandan Sadr, dün Necef’te Bağdat’ta görev yapan Irak’a komşu devletlerin büyükelçilerini kabul etti.

Aralarında, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye ve Kuveyt büyükelçilerinin bulunduğu görüşmede konuşan Sadr, komşu ülkelerle ilişkilerde kendileri için düşmanlığın değil, dostluğun esas olduğunu dile getirdi.