Irak'ta protestocuların öfkesi dinmiyor: Ölü ve yaralılar var

Irak’ta gösteriler sürüyor. Protestocuların öfkesi dinmezken, çok sayıda ölü ve yaralı var. Birçok partinin binası da ateşe verildi.


Başkent Bağdat’ta Ekim ayı başında başlayan ve kısa sürede Arap Şiilerin yaşadığı Necef, Kerbela, Basra, Mussena, Zikar, Nasıriye, Missan kentlerine yayılan hükümet karşıtı gösteriler dün sabah saatlerinden itibaren Bağdat’ta yeniden başladı. g-Gösteriler kısa süre içinde Necef, Kerbela, Mussena, Missan, Nasıriye, Zikkar kentlerine yayıldı. Protestoların olduğu yerlerde Irak polisi ve güvenlik güçleri eylemcilere karşı yine silah kullandı. Bağdat, Missan, Basra, Mussena, Necef ve Kerbela kentleri ağırlıkta olmak üzere gösterilerin olduğu diğer il ve ilçelerde şiddetli çatışmalar yaşandı. 

Irak İnsan Hakları Komisyonu, Bağdat başta olmak üzere farklı kentlerde yapılan gösterilerde  30 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 binden fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Açıklamada, Bağdat, Misan, Zikar, Basra, Musenina kentlerinin de aralarında bulunduğu birçok kent ve ilçede şiddetli gösterilerin yaşandığı belirtilerek, göstericilerin, güvenlik güçlerinin olaylara müdahalesi sırasında yaşamını yitirdiği kaydedildi.

İRAN YANLISI GRUPLAR HEDEF ALINDI

Polis ve güvenlik güçlerinin halka karşı silah kullanması, göstericilerin resmi kurum ve İran yanlısı Haşdi Şabi ile siyasi parti bina ve merkezlerine yönelmesine neden oldu.

Protesto gösterilerinde Necef, Kerbela, Zikkar, Mussena, Missan, Nasıriye’deki göstericiler tarafından 27 resmi kurum ve farklı partilere ait binalar yakıldı. İran yanlısı ve sorumluluğunu Xeys Ğezali’nin yaptığı Asayib Ehlilhak Hareketi'nin yanı sıra Bedir Örgütü, Irak Hizbullah Örgütü, Dava Partisi ve diğer Şii parti binaları da ateşe verildi.  Göstericilerin en fazla hedefi haline gelen parti ve kurumların İran yanlısı olması dikkat çekti.

PARTİ BİNASINDAN ATEŞ AÇILDI

Ülkenin güneyindeki Nasıriye vilayetinde protestocular, İran destekli Şii milis gücü Asayib Ehlilhak Hareketi binasına girmeye çalışırken, parti binasından göstericilere yönelik ateş açıldı. Asayib Ehlilhak Haşdi Şabi grubu merkezinden göstericilerin üzerine ateş açılmasından sonra göstericiler de şiddet eylemlerine başvurdu. Çatışmada Asayip Ehlilhak Hareketi Misam Ofisi Sorumlusu ve kardeşi silahlı kişiler tarafından öldürüldü. Çok sayıda gösterici de yaşamını yitridi.

Konuya ilşikin bir açıklama yapan Irak Parlamentosu Sadikun Fraksiyonu Sözcüsü ve Asayib Ehlilhak Hareketi Siyasi Kanadından Dr. Neim Ebudi, Misan Ofisi Sorumlusu Wisam Aliyawi ve kardeşi İsam Aliyewi’nin gösteriler sırasında yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Dr. Neim Ebudi, “Hastanede tedavi altına alınan Wisam Aliyawi ve kardeşi İsam Aliyewi, hastaneye giden silahlı kişiler tarafından öldürüldü" açıklamasında bulundu.