Irak’ta protestolar yeniden başladı, ölü ve yaralılar var

Irak’ta Ekim ayı başında 157 kişinin hayatını kaybettiği protesto eylemlerinin ardından, Bağdat ve bir çok Şii kentinde yolsuzluklara karşı protestolar yeniden başladı.

Başkent Bağdat ve ülkenin güneyindeki Nasiriye ve Missan’de hükümet karşıtı protesto eylemleri Perşembe günü yeniden başladı. Yerel kaynaklar ölü ve yaralıların olduğunu bildiriyor.

Başbakan Adıl Abdulmehdi, Perşembe günü yaptığı açıklamada halkın gösteri yapmakta özgür olduğunu ancak şiddete müsamaha göstermeyeceklerini belirtti.

ABDULMEHDİ’YE GÖRE İSTİFA KAOSA YOL AÇAR

Başbakan, “Anayasal bir alternatif olmadan bugün hükümetin istifası, ülkeyi kaosa götürür” dedi.

Bir yıl önce iktidara gelen hükümetin başındaki Abdulmehdi, Perşembe akşamından itibaren tüm güvenlik güçlerini alarma geçirdi.

Şii lider Muktada Sadr ise güvenlik güçleri karşısında tüm ağırlığını halk hareketinden koyma niyetinde. Sadr’ın yanı sıra bir başka Şii yöneticilerden El Hikme Listesi Başkanı Amr Hekim de eylemlere destek veriyor.

Halk hareketi, yöneticilerin yolsuzluklarını protesto ederken, iş talep ediyor ve petrol zengini ülkede hizmet yetersizliğine karşı tepkilerini ifade ediyor. Petrol ülkesinde elektrik ve temiz suya erişim kronik bir sorun haline geldi.

EKİM AYI BAŞINDA 157 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ekim ayı başında aynı tepkilerle Bağdat ve ülkenin güneyindeki Şii kentleri Necef, Kerbela, Nasiriye, Basra, Missan’da protestolar başlamış ve 8 Ekim’e kadar sürmüştü. Eylemlerde resmi bilançoya göre 157 kişi hayatını kaybetti, binden fazlası yaralanmıştı. Tepkilerin yayılması üzerine Başbakan Adıl Abdulmehdi başkanlığında toplanan hükümet işsizlere üç ay maaş, çiftçilerin borçlarını erteleme, hizmet sorununu giderme ve yolsuzlukla etkili bir şekilde mücadele gibi bir dizi karar almıştı.

PROTESTOCULAR 25 EKİM’E KADAR SÜRE TANIMIŞTI

Göstericiler hükümetin aldığı kararları uygulaması için 9 Ekim’de gösterilerine ara vererek, hükümete 25 Ekim’e kadar süre tanımıştı.

Ancak verilen süre içinde hükümet verdiği sözleri yerine getirmedi. Başbakan Abdulmehdi aldıkları kararları süratle uygulamak için çalışma içinde olduklarını söyledi. Başbakan Perşembe günü yaptığı açıklamada, işsizlere üç ay boyunca ödenecek ayda 175 bin Irak dinarı ile çalışmalarını başlatacaklarını ifade ederken, çiftçilerin borçlarının ertelenmesi için Tarım ve Ziraat bakanlığının çalışmalarını yürüttüklerini sözlerine ekledi. Bu açıklama da, halk hareketini ikna etmedi ve protestolar yeniden başladı.

İNTERNET KESİLDİ

Irak hükumeti gösterileri durdurmak ve etkisiz kılmak için Irak genelinde interneti de yeniden kesti. Ekim ayı başındaki eylemlerde de benzer baskıcı tedbirler alınmıştı.

‘REJİM DÜŞENE KADAR OTURMA EYLEMİ’

Başkent Bağdat’taki Tahrir meydanında toplanan kalabalık sık sık “Hepsi hırsız” diye slogan atarken, 300 kilometre güneydeki Nasiriye’de eylemciler “rejim düşene kadar oturma eylemine” çağırdı.

EYLEMCİLER YEŞİL BÖLGE’YE GİRMEK İSTEDİ, 2 ÖLÜ

Cuma sabahı protestocular yeniden Bağdat ve güneydeki Şii kentlerde sokaklara çıktı. Eylemciler, hükümet kurumları, siyasi partiler ve yapancı büyükelçiliklerin olduğu yüksek güvenlikli Yeşil Bölge’ye girmek isteyince, güvenlik güçleri ateş açtı. Hükümete bağlı insan hakları komisyonuna göre iki kişi, yüzlerine çarpan gaz bombası kapsülü nedeniyle hayatını kaybetti.