Irak’ta sivil itaatsizlik yayılıyor

Irak’ta eylemciler Başbakan Adıl Abdul Mehdi’nin “normal yaşama dönün” çağrısına sivil itaatsizlik eylemlerini yayarak cevap verdi. Kerbela’da İran konsolosluğu yakınında dört eylemci öldürüldü.

Kerbela’da cece saatlerinde eylemciler İran diplomatik temsilciliğini yakmaya çalıştı. Konsolosluğun duvarına Irak bayrakları asan eylemciler, “Özgür Kerbela, İran defol” diye yazdı. Irak güçleri otomatik silahlarla göstericilere ateş açarak, 4 eylemciyi öldürdü.

AFP’ye konuşan bir eylemci, başka bir ülkenin yönetmediği özgür bir ülke isterken, güvenlik güçlerinin yabancı bir ülkenin konsolosluğunu koruduğu tepkisinde bulundu. Eylemciler, İran’ı yolsuz Irak siyasi sisteminin mimarı olarak suçluyor.

TEPKİLER İRAN ÜZERİNE YOĞUNLAŞIYOR

Irak’ta rejimin düşmesini isteyen protestocuların tepkisi, son günlerde İran üzerine yoğunlaşıyor. İran ve ABD, ülkedeki çözümsüzlüğün temel nedenleri olarak görülürken, her ikisi de etki alanını genişletmeye çalışıyor.

İran’ın ideolojik ordusu Devrim Muhafızları’nın dış operasyonlar komutanı General Kasım Süleymani, Irak’taki ziyaretlerini arttırdı. İran dini lideri Ali Hamaney, Irak’taki gösterileri “Amerikan ve İsrail komplosu” olarak değerlendirdi.

TÜM KAMU BİNALARINA “HALK TARAFINDAN KAPATILMIŞTIR” PANKARTI

Bağdat ve ülkenin güneyinde, kamu okullarının çoğu kapılarını açmadı. Başkentin 200 kilometre güneyindeki Diwaniye’de tüm kamu binalarının üzerine “Halk tarafından kapatılmıştır” pankartı asıldı.

Şiiler için diğer bir kutsal kent olan Necef’te de il meclisi binasına benzer bir pankart asıldı.

Yolsuzluğa, siyasi elitlere ve kamu hizmetlerindeki yetersizliklere karşı 1 Ekim’de başlayan protesto eylemleri, “rejimi düşmesi” talebiyle devam ediyor. Şimdiye kadar resmi bilançoya göre en az 260 kişi hayatını kaybetti.

MEYDANLAR ÖZ YÖNETİM ALANLARINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

6 Ekim’den sonra üç hafta ara verilen eylemler, hükümetin verdiği sözleri tutmaması üzerine 24 Ekim’de yeniden başlamıştı. 24 Ekim’den bu yana eylemler öğrenciler ve sendikalar tarafından organize ediliyor. Eylemciler, özyönetim alanlarına dönüşen meydanları işgal ediyorlar.

LİMANLAR VE PETROL YATAKLARI BLOKE EDİLDİ

Ülkenin güneyinde gıda ithalatı için hayati önemde olan Um Kasr limanına giden yol, beton bloklarla kapatılarak, üzerine “Halkın talimatıyla kapatılmıştır” yazıldı. Aynı limanda onlarca gemi, yük boşaltmadan geri dönmek zorunda kaldı.

Güneydeki Amara’da Çinli şirketler tarafından işletilen iki petrol yatağı eylemciler tarafından bloke edildi. Üretim durmadı ancak göreviler, tesislere erişimlerinin engellendiğini söylüyor.