Irak’ta yağışlı havada üç kişi elektrik çarpması sonucu öldü

Irak’ın genelinde etkili olan yağışlı havada meydana gelen üç ayrı olayda elektrik çarpması sonucu üç kişi hayatını kaybetti.

Irak ve Güney Kürdistan yağışlı havanın etkisi altında. Güney Kürdistan’da sel felaketleri yaşanırken, Irak’ın Babil eyaletinde üç farklı olayda 16, 22 ve 30 yaşlarındaki üç kişi elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Yerel yetkililere göre kurbanlar, kötü hava koşullarının elektronik eşyalara zarar verebileceği endişesiyle evlerinin elektriğini kesmek için dışarı çıkmışlardı.

Başbakan Şia El Sudani, “kötü iklim koşulları” nedeniyle ülke genelinde, güvenlik ve bazı kamu servisleri hariç idari kurumların kapatılması talimatı verdi.

Güney Kürdistan’da ise Xebat köyü sular altında kaldı.  Köy sakinleri çamurlu suları temizlemeye devam ediyor.

Irak son üç yıldır ağır bir kuraklık yaşarken, az yağış alıyor. Nadiren gelen yağışlar da özellikle tarımcıları mutlu ediyor. Ancak petrol zengini olan bu ülkede ve Güney Kürdistan’da altyapı yetersizliği nedeniyle yağışlar sel felaketleri veya elektrik kesintilerine neden oluyor.

Birleşmiş Milletler, Irak’ı küresel ısınmanın bazı etkileri karşısında en savunmasız beş ülkeden biri olarak değerlendiriyor.

Şubat ayının sonunda yetkililer, ülkeyi baştan başa geçen iki büyük nehir olan Dicle ve Fırat'ın güneyindeki su seviyesinin endişe verici bir şekilde düştüğünü açıkladılar. Hükümet bu olayı kuraklıkla birlikte özellikle iki büyük komşu ülke olan Türkiye ve İran tarafından iki nehrin yukarısına inşa edilen barajlara bağlıyor.