Irak’ta yeni hükümet kurma arayışları sürüyor

Irak’ta yeni hükümeti kurma arayışları sürerken, Mukteda El Sadr’a bağlı Sariun grubu her türlü hükümet girişimine karşı çıkıyor.

Irak’ın başkenti Bağdat ve Arap Şiilerin yaşadığı güneydeki Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Divaniye, Nasıriye kentlerinde başlayan gösterilerden ötürü Başbakan Adıl Abdulmehdi’nin istifa etmesinden sonra yıkılan hükümetin yerine yeni hükümet kurma arayışları sürüyor. Abdulmehdi, 29 Kasım’da istifasını sundu ve parlamento tarafından da istifası kabul edildi. Abdulmehdi’nin istifasının kabul edilmesinin ardından yasal olarak Irak Cumhurbaşkanı'nın, 15 günde yeni hükümetin kurulması için görevlendirme yapması gerekiyor. Yeni hükümeti kurmak amacıyla temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak Parlamentosu'ndaki liste, parti ve siyasi kişiliklerle görüşmeler yaptı.

HRİSTİYANLAR TALEPLERİNİ İLETTİ

Cumhurbaşkanı’nın partilerle yaptığı görüşmelerden sonra açıklamalarda bulunan Meclisteki Hristiyan Asuri Milletvekili Yonadam Kanna, yeni başbakanda aranacak şartlar listesinin Cumhurbaşkanı Salih’e teslim edildiğini söyledi.

Kanna, Parlamentoda milletvekili bulunan çeşitli siyasi partilerden 20 kişi Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşerek, yeni başbakanda aranacak şartlar listesini sundu. Listede 120 milletvekilinin imzası bulunuyor. En önemli şartlardan biri de yeni başbakanın herhangi bir parti mensubu ve çifte vatandaş olmaması. Bunlar aynı zamanda göstericilerin şartlarıyla uyumludur” dedi.

İYYAD ALAVİ'DEN GÖRÜŞME ÇAĞRISI

Yeni hükümetin kurulmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Vattaniye Koalisyonu Lideri İyyad Allavi, “Cumhurbaşkanı Salih’e seçim yasası, yeni başbakanın seçimi, geçici hükümetin görev tanımı gibi meselelerde meslek odaları, sendikalar, gösterilerin bastırılmasında rolü olmayan siyasi partiler, barışçıl göstericiler ile kapsamlı diyalog yürütmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Allavi, açıklamasında ayrıca Salih’ten ‘ülkenin içinde bulunduğu krizden çıkması, ülkenin bağımsızlığını koruması, siyasi süreci onarması, geçmiş yıllardan kalan çarpıklıkların düzeltilmesi’ amacıyla ivedi bir şekilde tedbirler alması talebinde bulundu.

'BAŞBAKAN KADIN OLSUN' ÖNERİSİ

Güçler Birliği Koalisyonu Milletvekili Abdullah Harbit, “Şu anda üzerinde düşünülecek en önemli şey, başbakanın daha önce ve mevcut durumda bir partiye mensup olmayan bir kadın seçmemizdir. Erkeklerden bağımsız bir başbakan seçmekte zorlandığımız bu süreçte, aynı anda yetkin bağımsız bir kadın bulabiliriz” dedi.

Yeni hükümetin kuruluşu ve başbakana ilişkin bir görüş de Takaddum Partisi yöneticisi ve eski milletvekili Haydar El Molla’dan geldi.

Haydar el-Molla, Irak’ın ekonomik krizden çıkmasında uluslararası toplumun desteğini alabilmesi için yeni başbakanın bölgesel ve uluslararası alanda iyi ilişkileri bulunan bir isim olması gerektiğini ifade etti. Molla, başbakanlık koltuğuna oturacak isimde aradığı kriterleri, ‘şeffaf olma, daha önce yolsuzluğa bulaşmama, milli bir vizyona sahip olma, geçiş sürecini yönetebilme ve siyasi süreci barışçıl temeller üzerinde kurabilme’ şeklinde sıraladı.

Hikmet Hareketi milletvekili Fırat et-Temimi, yeni başbakanın bağımsız olması ve kamuoyundan kabul görmesi gerektiğini belirtti.

Temimi, yeni ismin göstericilerin onayını alması ve özellikle bu süreçte Iraklı Şiilerin en üst dini merci Ali es-Sistani’nin itirazıyla karşılaşmamasının da önemli kriterler arasında yer aldığını belirtti.

Mukteda El Sadr’a bağlı Sariun, Berhem Salih’in yaptığı toplantılara katılmadı. Yeni hükümet ve başbakana ilişkin görüşlerine dair ise göstericilerin buna karar vereceğini belirtti.

YENİ BAŞBAKAN ADAYI

Adıl Abdulmehdi’nin istifasından sonra yasal olarak hükümetin iki hafta içinde kurulmasına dört gün gibi bir süre kala yeni bir başbakan adayı ortaya çıktı. Bu kişinin, Kanun Devleti Koalisyonu içinde yer alan Dava Partisi'nin yöneticilerinden, halen parlamenter olan Muhammed Şiyae El Sudani olduğu belirtiliyor. Alınan bilgilere göre, El Sudani'nin başbakan adayı olması için dün Dava Partisi'ndeki görevinden istifa ettiği ve bundan sonra hiçbir partiye bağlı olmadığı, bağımsız bir siyasetçi olduğunu açıkladığı ifade ediliyor.

SARİUN'DAN TEPKİ

Başbakan adayının Muhammed Şiyae el Sudani olması yönünde haberlerin yayılmasından sonra ilk tepki Şii Lider Mukteda El Sadr’a bağlı Sariun koalisyonundan geldi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Sariun Koalisyonu Parlamenteri Ela El Rabie, yeni hükümetin kurulması ve başbakanın belirlenmesi için parlamentoda yapılacak hiçbir oturuma katılmayacaklarını söyledi.