Irak’ta yeni hükümette yer alacak bakanlar belirlendi

Irak hükümetini kurmakla görevlendirilen Adıl Abdulmehdi’nin bakanlıklara kimlerin geleceğini belirlediği iddia edildi.

12 Mayısta Irak’ta yapılan genel seçimlerin üzerinden beş ay gibi bir zaman geçtikten sonra 2 Ekim’de seçilen Irak’ın yeni cumhurbaşkanı Berhem Salih, hükümet kurma görevini Abdulmehdi’ye vermişti.

Yasal süre olan bir ay içinde yeni hükümeti kurması gereken Abdulmehdi’nin Çarşamba günü hükümetini ilan edeceği belirtiliyor.

Alınan bilgilere göre Adıl Abdulmehdi kabinesini ilan etmeden önce Irak’lı parti, liste ve taraflar ile Kürdistanlı siyasi taraflara kuracağı kabinede bakanlık dağılımlarının taslağını gönderdi.

Kürtlere üç bakanlık öneren Abdulmehdi, her ne kadar yeni hükümette yer almayacaklarını açıklasa da en önemli bakanlıkları İran yanlısı Hadi Amiri’nin başkanlığını yaptığı El Fetih Listesi’ne vermesi dikkat çekti.

Adıl Abdulmehdi’nin gönderdiği yazıda siyasi partilerin seçimlerde aldığı oy oranına göre bakanlık dağlımının yapıldı ifade edildi. Bu çerçevede, Kürtlere maliye, adalet ve göçmen bakanlığını önerdiği belirtiliyor.

Taslaktaki bakanlık dağılımı şöyle yer alıyor:

1 – Reform Koalisyonu (Sairun ve Nasır Listesi): Petrol, Ulaştırma, Sağlık, Elektrik, Yüksek Öğrenim ve Su Kaynakları bakanlıkları

2 – Şii Bina Koalisyonu (Fetih ve Yasa Devleti Listesi): Dışişleri, İçişleri, Tarım-Su, Çalışma-Sosyal, İmar bakanlıkları

3 –Bina ve Reform koalisyonu içerisindeki Sunni kütle: Cumhurbaşkanı yardımcılığı, Savunma, Sanayi, Planlama, Ticaret ve Gençlik bakanlıkları

4 – Kürdistan kütlesi: Maliye, Adalet ve Göçmen bakanlıkları

5 – Hristiyan kütlesi: Kültür Bakanlığı

Alınan bilgilere göre Kürtdistan için ayrılan bakanlıklardan ikisi KDP’ye, biri YNK’ye verildi.

KDP’ye verilen iki bakanlığın KDP’nin en çok talep ettiği Maliye ve Gümrük bakanlıkları olduğu öğrenildi. Ali Sindi Maliye Bakanı olarak, Viyan Dexil ise Göçmen Bakanı olarak belirlendi. Adalet Bakanlığı görevinin de YNK’den Xalit Şwani’ye verildiği iddia ediliyor.