Irak’taki gösteriler yeniden şiddetlendi

Irak’ta dördüncü ayına giren gösteriler yeniden şiddetlendi. Güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu en az 2 gösterici yaşamını yitirdi.

Irak’ın başkenti Bağdat ve Şii Arapların yaşadığı Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Divaniye, Nasıriye, Vasit kentlerindeki hükümet karşıtı gösteriler sürüyor. Zikkar’da geçtiğimiz hafta hükümetin kurulması için Pazartesi gününe kadar süre verilmesinin ardından, göstericiler ile Zikkar’dan açıklamaya destek geldi. Bunun üzerine dün öğleden sonra ve gece boyunca gösteriler yeniden şiddetlendi.

2 ÖLÜ, 17 YARALI

Başkent Bağdat’ta yeniden harekete geçen göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı. Gösteriler Basra’da da devam etti. Yeniden harekete geçen göstericiler, başta Bağdat olmak üzere birçok kentte şehrin ana yollarını kapattı, yeni hükümetin bir an önce seçilmesini talep etti.

Irak medyasında yer alan haberlere göre, güvenlik güçlerinin gaz bombasıyla müdahalesi sonucu çok sayıda gösterici yaralandı.

Göstericilerin trafiğe kapattığı kentteki birçok anayol halen kapalı. Yolları açmak isteyen güvenlik güçleri, bugün sabah saatlerinde bir kez daha gaz bombasıyla göstericilere müdahalede bulundu.

Edinilen bilgiye göre, dün ülke çapındaki devam eden gösterilerde 2 kişi öldü, en az 17 kişi de yaralandı.

Gösterilerin devam ettiği ve şehrin birçok yerinin göstericiler tarafından ele geçirildiği Basra’da dün devam eden gösterilere güvenlik güçlerinin silahlı müdahale ettiği belirtildi. Liweyi Helfi adında bir göstericinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

RESMİ TATİL

Gösterilerin en şiddetli sürdüğü ve güvenlik güçlerinin sert müdahalesi lie gündeme gelen Divaniye, Zikkar ve Babil’de de dün sabah saatlerinden beri eylemler sürüyor. Divaniye, Zikar ve Babil’de resmi tatil ilan edildi.

Göstericiler, hükümete, taleplerinin yerine getirilmesi için 3 günlük süre verdi. Sürenin bugün dolmasıyla yeniden kitlesel eylemler başladı.

SADR: BAŞBAKAN BİR AN ÖNCE SEÇİLMELİ

Gösterilerin yeniden şiddetlenmesinden sona bir açıklama yapan Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr, yeni başbakanın bir an önce seçilmesi çağrısında bulundu.

Sadr, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Belirlenecek yeni başbakanın tartışmaya mahal yaratmaması gerekiyor” dedi.

Yeni hükümet kabinesinin belirlenmesi için seçilecek kişinin Irak Cumhurbaşkanı’na bildirilmesi gerektiğini kaydeden Sadr, siyasetçilerin artık zaman kaybetmemesi gerektiğini ve Irak halkının tehdit içinde olduğunu söyledi.

Irak’taki gösterilere de değinen Sadr, göstericilerin taleplerine saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti, halkın güvenliğinin tehlikeye atılmaması ve ülkenin bir iç savaşa sürüklenmemesi konusunda uyardı.

Sadr, hükümetin kararlarına da saygı duyduğunu, barışçıl ve kışkırtıcı tarafların ayırt edilmesi gerektiğini ifade etti.

Mukteda Sadr ayrıca, Heşdi Şabi’nin çekişmelere dahil olmaması gerektiğini vurgulayarak, bu durumun Heşdi Şabi’nin mali durumunu da etkileyeceğine işaret etti.