Irak’taki gösterilerin ağır bilançosu

Irak’ta haftalardır süren hükümet karşıtı gösterilerin can ve mal kaybındaki bilançosu ağırlaşıyor. Ayaklanmada yüzlerce kişi yaşamını yitirirken, 6 milyar dolarlık zararın oluştuğu belirtildi.

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere Şii Arapların yaşadığı Kerbela, Necef, Zikkar, Basra, Mussena, Missan, Divaniye, Nasiriye gibi kentlerde haftalardır süren hükümet karşıtı gösterilerin can ve mal kaybı konusunda ağır bir faturasının olduğu ortaya çıktı.

1 Ekim'de başlayıp 9 Ekim'de ara verildikten sonra, 25 Ekim'de yeniden başlayan gösterilerde, Irak Meclisine bağlı İnsan Hakları Komisyonun verdiği rakamlara göre, şu ana kadar hayatını kaybeden gösterici sayısı 319'a, yaralı sayısı ise 15 bine ulaştı.

Birleşmiş Milletler Irak Misyonu ise 1 Ekim'den bu yana devam eden gösterilerde 254 göstericinin hayatını kaybettiğini, binlercesinin yaralandığı aktardı. Resmi olmayan bazı basın yayın örgütleri ile kurumlara göre ise bu sayı verilen resmi rakamların çok üstünde.

HALEF: EKONOMİYE ZARARI 6 MİLYAR DOLARI AŞTI

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi’nin askeri sözcüsü Tuğgeneral Abdulkerim Halef tarafından düzenlenen basın toplantısında, gösterilerin ülkeye verdiği maddi zarar da açıklandı. Halef, hükümet karşıtı gösterilerin ekonomiye etkisinin 6 milyar doları aştığını söyledi.

Halef, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, ülkenin güney bölgelerinde göstericilerin petrol şirketlerini hedef almasını ve yolları kapatmasını "tehlikeli bir durum" olarak nitelendirdi, ülkenin en büyük limanı olan Basra'daki Umm Kasr Limanı başta olmak üzere petrol şirketlerine yönelik müdahaleye izin vermeyeceklerini söyledi.

Umm Kasr Limanı'nın Iraklılar için önemli bir gümrük kapısı olduğuna dikkati çeken Halef, "Iraklıların günlük temel ihtiyaçlarını taşıyan yüzlerce nakliye araçları giriş çıkış yapamaz durumda" diye konuştu.

Halef, "Barışçıl gösteriler asla Irak'ın ekonomisini hedef almamalıdır" dedi.

'EL YAPIMI PATLAYICI' İDDİASI

Halef, Bağdat'taki göstericilerin el yapımı patlayıcı maddeler kullandığı, Bağdat'taki bazı restoranlarda patlayıcılar yapıldığı iddiasında bulundu.

Patlayıcıların atıldıkları bina ve içindekilere zarar verebilecek etkiye sahip olduğunu kaydeden Halef, gösteriler sırasında güvenlik güçlerine molotofkokteyli ile saldıranların da gözaltına alındığını belirtti.

Halef, göstericilere zehirli gaz atıldığına dair iddiaları yalanlayarak, güvenlik güçlerinin yalnızca göz yaşartıcı gaz kullandığını savundu.