Irak ve Güney Kürdistan'da işçiler alanlara çıktı

Irak ve Güney Kürdistan’da 1 Mayıs vesilesiyle, işçi ve emekçiler alanlara çıkarak taleplerini dile getirdi.

Güney Kürdistan’da, Hewler, Kerkük ve Halepçe’deki kutlamalar Kürdistan Komünist Partisi öncülüğünde gerçekleşti. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkuyla kutlanırken, hak talepleri dile getirildi.

Hewlêr Caddesi üzerinde toplanan yüzlerce kişi Hewlêr’de Pazar Meydanı’na kadar yürüdü. Sendika temsilcileri ve Komünist Partililer de eylemdeki yerlerini aldı.

Yürüyüş boyunca “Bijî yer Gulan”, “Bütçe kesintilerine hayır”, “Maaşlarımız ödensin” sloganları atıldı. Eylemciler, “Halkın bütçesini kesmeyin, emekçilerin maaşlarını ödeyin” pankartı ardından yürüdü.

Pazar Meydanı’nda bir konuşma yapan Kürdistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Kawa Mahmut, “Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri işçilerin haklarını karşılamalıdır” dedi.

Mahmut, “Sendikal faaliyetler güçlendirilmesi için destekler artırılmalıdır. Yasalar işçileri mağdur etmemeli, yasalar işçiler emekçilerin hakkını korumalıdır” diye ekledi.

Halepçe’de 1Mayıs kutlamaları Baxê Giştî Parkı’nda gerçekleşti. İşçiler, iş elbiseleri ve başlarında baretleriyle 1 Mayıs’a katılırken, yıllardır alamadıkları maaşlarını istedi ve hükümetin siyasi ve ekonomi politikalarına tepki gösterdi.

Kerkük’te Gerek Ahmet Ağa Meydanı’nda toplaman siyasi partiler, sendikalar ve işçiler, 1 Mayıs’ı kutladı. Sendika temsilcileri ve işçiler, pazaryerinde esnafları ziyaret etti.

Irak’ın birçok kentinde de 1 Mayıs büyük bir coşkuyla kutlandı. Irak Komünist Partisi öncülüğünde Bağdat, Kerada, Nidal, Sadun ve birçok farklı merkezde 1 Mayıs Bayramı kutlandı.

Başkentteki Bağdat Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs kutlamasında kadınlar, gençler, fabrika işçileri, sendika temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. “Yaşasın 1 Mayıs”, “İşçilerin mücadelelerini yükseltelim” sloganları atılırken, Karl Marks’ın fotoğrafları taşındı. Kerada, Nidal, Sadun’da çeşitli etkinliklerle 1 Mayıs kutlandı.