Irak ve Güney Kürdistan’da koronavirüs alarmı

Necef, Bağdat ve en son Kerkük’te koronavirüs vakalarının tesbit edilmesinden sonra Bağdat ve Hewlêr alarma geçti. Kerkük ve Süleymaniye’de tedbir amacıyla okullar tatil edildi.

Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan ve onlarca ülkeye yayılan yeni koronavirüs Covid-19, İran’dan sonra Irak ve Güney Kürdistan’ı da alarma geçirdi.

Pazartesi günü Necef kentinde, Salı günü de Kerkük’te virüs vakalarının tespit edilmesi ardından Kerkük’te okullar ve resmi daireler kapılarını kapattı.

Necef’teki vakanın bir İranlı öğrenci olduğu belirtildi. Bağdat, Irak ile İran arasındaki seyahatleri yasaklamıştı. Mevcut durumda,

KERKÜK’TE BİR DİZİ TEDBİR

Kerkük valiliği yazılı bir açıklama ile aldıkları tedbirleri kamuoyuna duyurdu.

1.Tüm resmi daireler 15 gün süre ile okullar ise süresiz bir şekilde tatil edildi.

2. Kentte düğün, yas vb gibi halkın bir araya geldiği toplu etkinlikler durduruldu.

3.Kerkük’e giriş yapılan tüm noktalar kontrol altına alındı. Giriş yapanlar sağlık kontrol testlerinden geçirildikten sonra Kerkük’e girişlerine izin verilecek.

4. Kerkük’teki güvenlik güçleri ile antiterör güçleri Eczanelerin ilaçları faiş fiyatlarla halka satmalarını denetim altında tutmak için görevlendirildi. Kerkük’te ilaç fiyatlarını kontrol altında tutmak için görevlendirilen güvenlik güçleri ile antiterör birimleri ilaçları fiyatlarının üstünde satan eczaneleri tespit etmeleri durumunda cezalandırabilecekler.

SÜLEYMANİYE’DE OKULLAR TATİL

Koronavirüsün yayılması endişesiyle Süleymaniye valiği de bir karar aldı. Karara göre 26 Şubat Çarşamba gününden itibaren Süleymaniye’deki tüm resmi daireler ile okullar 24 Mart’a kadar tatil edilecek.

İRAN’DA ÖLÜ SAYISI ARTTI

Komşu İran’da resmi verilere göre en az 61 vaka tespit edilirken, 16 kişi hayatını kaybetti. 25 Şubat Pazartesi günü Sağlık Bakanı Yardımcısında da Covid-19 virüsü tespit edildi. Kum kentinden bir milletvekili, sadece bu kentte 50 kişinin koronavirüsten öldüğünü savundu. İranlı yetkililer bu iddiayı yalanladı.