Iraklı göstericiler her yeri ele geçiriyor!

Irak’ta hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Bir haftada 100’ün üzerinde gösterici öldü, 4 binin üzerinde kişi yaralandı. Göstericiler, Basra başta olmak üzere Bağdat’ın birçok yerini ele geçirdi.

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere Arap Şiilerin yaşadığı Kerbela, Necef, Basra, Missan, Mussena, Divaniye, Nasıriye, Babil, Diyala, Zikkar kentlerinde Ekim ayı başında başlatılan gösteriler, 15 günlük aradan sonra 25 Ekim'de yeniden başladı. Bir haftasını geride bırakan protesto ve gösterilerde resmi rakamlara göre, 100’ün üzerinde kişi yaşamını yitirdi, 4 binin üzerinde kişi ise yaralandı. Resmi olmayan rakamlara göre ise ölü sayısının 300’ü geçtiği, yaralı sayısının ise 5 binden fazla olduğu belirtiliyor.



GÖSTERİCİLER BİRÇOK YERİ ELE GEÇİRDİ

Irak hükümeti, yeniden başlayan ve giderek radikalleşen gösterileri durdurmak için bir dizi toplantı yaptı ve birçok karar aldı. Bunların arasında anayasayı yeniden gözden geçirme gibi bir karar da var. Göstericiler daha önce de birçok karar alındığını ancak hiçbirinin yerine getirilmediğini açıklayarak, eylemlerini sürdürdü. Ayırca göstericiler, anayasanın gözden geçirilmesi kararının kendileri ile hiçbir ilgilerinin olmadığını belirterek, bu kararlarla farklı bazı adımlar atılmak istendiğine dikkat çekti.

Göstericiler, son bir haftada başta Basra olmak üzere gösterilerini sürdürdükleri diğer il ve ilçelerde birçok yeri ele geçirdi. Göstericiler, Basra’da parti binaları, Haşdi Şabi merkezleri ve resmi kurumlar ile orduya ait araç gereçlerin hepsine el koydu. Necef ve Kerbela’da gösterilerin ilk gününde güvenlik güçleri tarafından aşırı şiddet kullanıldı. Çok sayıda Şii yaşamını yitirdi. Gösterilerin 5. gününden itibaren güvenlik güçleri ile kolluk kuvvetleri de halkla birlikte gösterilere katılmaya başladı.

Gösterilerin en kitlesel olduğu Bağdat’ın Tahrir Meydanı'nda yüz binler, bekleyişini sürdürüyor. Bağdat’ta devlet kurumları, hükümet üyeleri, parlamenterler ve misyon temsilcilerinin bulunduğu yeşil bölge dışındaki tüm alanların, göstericilerin denetimine geçtiği belirtiliyor.

Göstericilerin Bağdat’ta ele geçirdikleri en stratejik yerlerden biri Türk restoranı olarak bilinen, yeşil bölgenin girişindeki en yüksek bina. Göstericiler, restoranı ele geçirdikten sonra Irak bayrakları ile binayı süsleyerek, binayı üs merkezi olarak kullanmaya başladı. Ayrıca konumlandıkları binadan yeşil bölgeyi denetimlerine almaya başladılar.

MEYDANLARDA SEYYAR MUTFAKLAR

Bağdat Tahrir Meydanı başta olmak üzere bir haftadan beri şehir, ilçe ve kasabalarda meydanları dolduran göstericiler, son günlerde "Rejim Defol" gibi radikal sloganlar atmaya başladı. Alanlarda olanların yeme içme gibi ihtiyaçları göstericilerin meydanlara kurdukları kazanlarla parasız bir şekilde karşılanmaya başladı. Göstericiler, başta Bağdat Tahrir Meydanı olmak üzere birçok merkezde, parasız yemek yapıp dağıtmak için yemek kazanları indirerek seyyar mutfaklar kurdu.

PARLAMENTERLERİ ARALARINDAN ÇIKARDI!

Geçtiğimiz günlerde başta Sadr’a bağlı Sariun listesi parlamenterleri olmak üzere bazı parlamenterler, destek vermek için Bağdat’ta göstericilere katıldı. Ancak göstericiler önceki günden itibaren destek vermek için aralarına katılan parlamenterleri, “bu gösterileri sizin kurduğunuz, oylarınızı vererek onayladığınız sisteme karşı yapıyoruz. Eğer gerçekten ciddiyseniz parlamentoya gidip kurulan bu adaletsiz sistemin yıkılması için gösteriler yapın” diyerek, aralarından çıkardı.

SADR'A TEPKİ

Gösterilere baştan beri destek verdiğini açıklayan Sadr Hareketi Lideri Mukteda El Sadr, dün Bağdat'ta göstericilere destek vermek için meydana gitti. Ancak göstericiler kendisine tepki göstererek meydandan çıkarmak istedi. Göstericiler, Sadr’a "gösterilerimiz ve taleplerimiz sadece var olan hükümet ve bir partiye karşı değil, kurulan adeletsiz sisteme karşıdır. Bunu bir hükümetin istifası için kullanmamız amacıyla da yapmıyoruz” tepkisini gösterdi.

ABDULMEHDİ ŞARTLI İSTİFAYI KABUL ETTİ

Öte yandan gösterilerin başladığı günden bu yana istifasını istedikleri Başbakan Adıl Abdulmehdi’nin istfa etmeyi şartlı bir şekilde kabul ettiği belirtildi. Irak resmi makamlarının verdiği bilgiye ve Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in de yaptığı açıklamaya göre, Abdulmehdi’nin istifa etmeyi kabul ettiği belirtildi. Resmi makamlar ve bazı parlamenterlerden alınan bilgilere göre, Abdulmehdi’nin, yaşamını yitiren göstericilerin öldürülmesinden yargılanmaması şartı ile istifa etmeyi kabul ettiği kaydediliyor.

SALİH'TEN ERKEN SEÇİME YEŞİL IŞIK

Ayrıca gösterilerin ilk gününden itibaren Sadr’ın "BM gözetiminde erken seçime gidilsin" talebine Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’ten yeşil ışık geldi. Salih, dün yaptığı açıklamada erken seçim yasasının tamamlanması durumunda erken seçime gidebileceklerini söyledi.