Iraklılar meydanlara çıkıyor, İran yanlısı bir grup tehdit etti

Irak’ta üçüncü ayına giren sistem karşıtı protesto eylemleri devam ederken, bu Çarşamba günü büyük gösteriler bekleniyor. İran yanlısı bir grup, eylemcileri tehdit etti.

Irak’ta 1 Ekimde başta Bağdat olmak üzere Şii Arapların yaşadıkları güney kentleri Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Divaniye, Nasıriye şehirlerindeki hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor.

Bu Çarşamba özellikle başkent Bağdat’taki ünlü Tahrir meydanında dev bir gösteri bekleniyor. Sabah saatlerinden itibaren kalabalıklar toplanmaya başladı. Ülkenin güney kentleri, geniş katılımlı gösterilere hazırlanıyor. Milyonların sokaklara dökülmesi için çağrılar yapıldı.

Bağdat’ta hükümet binaları ve konsoloslukların bulunduğu yüksek güvenlikli Yeşil Bölge’de güvenlik tedbirleri üst düzeye çıkarıldı. Bölge çevresinde çok sayıda asker konuşlandırıldı. Başkentteki askeri kontrol noktalarının sayıları arttırıldı.

Tahrir başta olmak üzere bir çok nokta eylemcilerin elinde bulunuyor. Göstericiler, bir çok kez girişimde bulunmasına rağmen güvenlik güçlerinin ateş açması nedeniyle henüz Yeşil Bölge’ye girmediler. Bu kez büyük kitleler halinde sözkonusu bölgeye girmek için teşebbüste bulunulacak. Yapılan çağrılarda eylemlerin barışçıl olması ve Yeşil Bölge’ye girişin zorlanması istendi.

Geçen hafta 7 Aralık’ta Bağdat’ta göstericilerin taranması sonucu 25 kişi katledilmiş, 125 kişi de yaralanmıştı. Bu saldırılardan İran yanlısı Asayip Ehl’ul Hak grubu sorumlu tutuluyor. Saldırı silahlı ve maskeli onlarca kişi tarafından gerçekleştirilmişti.

Eylemlerin başladığı 1 Ekim’den bu yana 450’yi aşkın kişi hayatını kaybederken, 20 bin dolayında kişi yaralandı.

Haşdi Şabi’ye bağlı Asayib Ehl’ul Hak grubu lideri Kays Hazali yaptığı basın açıklamasında, beklenen geniş çaplı gösteriler kanalıyla Bağdat’ta kaos ortamı yaratılmak istendiğini savunarak, ölümlerin artacağı tehdidinde bulundu.

Siyasi çevreler Kays Hazali’nin açıklamalarını, Haşdi Şabi içinde yer alan İran yanlısı grupların saldırıda bulunacağı şeklinde yorumladı.

Geçtiğimiz günlerde Haşdi Şabi sorumlularından Falih Feyyaz, Haşdi Şabi’ye bağlı grupların göstericilerin bulunduğu alanlardan uzak durmaları talimatı vermişti. Ancak Hazali’nin son açıklaması kaosun derinleştirilmek istendiğinin işareti olarak değerlendirildi.